Снимка: Архив, БТА
fallback

Трябва да се направи преглед на отбраната и да се приеме нов закон за отбраната и нов закон за резерва и така да осъвременим нормативната си база, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусия "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана" във Военния клуб в София.

Нинова постави акцент върху човешкия фактор.

Каквато и техника да закупим, ако няма професионалисти, които да я използват, няма смисъл, посочи лидерът на левицата, цитирана от БТА.

По думите й ръководството на ВВС на празника си са споделили тревогата си от демотивацията на личния състав и липсата на кадри.

По въпроса за модернизацията Нинова подчерта, че трябва да се намери балансът, така че да не се натоварва страната и да се лиши правителството от възможността да решава други проблеми. Следва въпросът за индустриалното сътрудничество и ролята на българската отбранителна индустрия, коментира тя.

Според нея имаме умствения потенциал като нация и има възможности да се възползваме от общата европейска политика и да облекчим и националния бюджет.

Възможно е да се намерят тези решения на базата на национално съгласие, убедена е Нинова.

Могат да ни обединят две неща - ако се съгласим всички, че поставяме на първо място националния интерес и националната сигурност на България, желанието ни да няма война, както и да заявим, че сме за единна и силна Европа на една скорост и европейските лидери и народи да намерят общия път това да бъде постигнато, коментира лидерът на БСП.

Според нея, ако има съгласие по тези теми, има шанс и в средствата за постигането им да се търсят общите решения.

Всяка държава има своите национални предизвикателства, но имаме и общи предизвикателства и заплахи пред всички европейски държави - миграционна вълна, тероризъм, кибератаките.

Следователно, организирайки се и оценявайки тази обща опасност, трябва да намерим и общи решения. Общата европейска отбрана е част от това общо решение, отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Х

преди 6 години

До ТрябваНо държавата е тяхна! Как ще стане?

37

Ха-ха

преди 6 години

До абсурдЛесна плячка сме, особено изчезвайки от територията. Последната ще се наследи от някои...

36

йесмен

преди 6 години

Може да се приемат всички тези на Лъжнинова като куриоз! Защото преповтаря препоръките на ментора шеф на ПЕС. Но приказките за национално единство са далеч от реалните действия на политческите дейци и организации, разглеждани в тяхната цялост.Обединяването на българите зад някаква кауза е невъзможна задача, особено днес, когато едни са дърпани в една посока, други в друга от външни сили. Трети и ен-ти са на други вълни и пр. Така е било открай време и всички български държави са били проваляни.

fallback