Снимка: Архив, БТА

Трябва да се направи преглед на отбраната и да се приеме нов закон за отбраната и нов закон за резерва и така да осъвременим нормативната си база, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусия "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана" във Военния клуб в София.

Нинова постави акцент върху човешкия фактор.

Каквато и техника да закупим, ако няма професионалисти, които да я използват, няма смисъл, посочи лидерът на левицата, цитирана от БТА.

По думите й ръководството на ВВС на празника си са споделили тревогата си от демотивацията на личния състав и липсата на кадри.

По въпроса за модернизацията Нинова подчерта, че трябва да се намери балансът, така че да не се натоварва страната и да се лиши правителството от възможността да решава други проблеми. Следва въпросът за индустриалното сътрудничество и ролята на българската отбранителна индустрия, коментира тя.

Според нея имаме умствения потенциал като нация и има възможности да се възползваме от общата европейска политика и да облекчим и националния бюджет.

Възможно е да се намерят тези решения на базата на национално съгласие, убедена е Нинова.

Могат да ни обединят две неща - ако се съгласим всички, че поставяме на първо място националния интерес и националната сигурност на България, желанието ни да няма война, както и да заявим, че сме за единна и силна Европа на една скорост и европейските лидери и народи да намерят общия път това да бъде постигнато, коментира лидерът на БСП.

Според нея, ако има съгласие по тези теми, има шанс и в средствата за постигането им да се търсят общите решения.

Всяка държава има своите национални предизвикателства, но имаме и общи предизвикателства и заплахи пред всички европейски държави - миграционна вълна, тероризъм, кибератаките.

Следователно, организирайки се и оценявайки тази обща опасност, трябва да намерим и общи решения. Общата европейска отбрана е част от това общо решение, отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase