Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Закъсняхме с подготовката на кандидатурата ни за Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), но и критериите на Брюксел бяха много общи. Това обясни в предаването "Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация и преподавател в Медицинския университет.

"След Брекзит е имало три смени в министерството на здравеопазването, към които сме отправяли апел като неправителствени организации заедно с организацията на генеричните производители и на Българския бизнес форум (б.р. - за започване на подготовка за кандидатурата на София за седалище на ЕМА),“ обясни тя.

"Алармирахме всяко едно правителство, че трябва да бъде създаден щаб за действие. Другите страни започнаха от по-рано и проучиха условията,“ допълни проф. Бенишева по повод ниската оценка, която е дадена на София като кандидатура за седалище на ЕМА.

Oще по темата

Миналата седмица стана ясно, че страната ни е оценена най-ниско от 19-те кандидатура за седалище на ЕМА. След излизането на Великобритания от ЕС Европейската агенция по лекарствата трябва да измести седалището си от Лондон. В нея работят над 800 специалисти, които одобряват за продажба и контролират всички медикаменти в ЕС. Българската кандидатура се състоеше от 4 страници.

"Не е въпросът в страниците, а в съдържанието им,“ коментира проф. Бенишева в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Някои от кандидатите за ЕМА са реагирали детайлно, провели са срещи в Агенцията и са взели всички технически изисквания, за да могат да отговорят. България е провела една среща с директора на ЕМА, за която беше съобщено на сайта на здравното министерство. Действително се подцени същността на тази институция и какво значение би имала тя за държава като България и за целия ЕС,“ коментира проф. Бенишева.

Според нея критериите на ЕС са били изключително общи. "Те бяха само 5 и с никакви кокнкретни, а само с общи изисквания. Ние сме написали общи обосновки в тези насоки,“ обясни тя.

"Никъде в тези критерии не е поставен икономическият. Ако той бе представен, щеше да се види, че един служител, който би се  преместил да живее тук, щеше да плаща 4 пъти по-евтин наем отколкото в Амстердам или Брюксел,“ заяви проф. Бенишева.

"Никъде не става ясно и още нещо - кога иска да започне да работи тази Агенция на новото място и дали например след пет месеца иска сградата, в която ще се настани, да бъде функционална. Ние сме написали, че сме готови да предоставим тази сграда, без никакви допълнителна конкретика, а останалите държави са взели чертежите на ЕМА, (б.р. и са написали) кое на какво ще съответства. Някои от тях са посетили ЕМА по 15 пъти, за да вземат всичко това. Така че е грешка на ЕС, че тези технически критерии не са качени като изискване в интернет, за да се видят от всички кандидати,“ заяви още проф. Татяна Бенишева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Ням крива ракета, космосът й е виновен.

15

Смешно е

преди 6 години

В конкуренция със сума ти държави и да очакваш нещо да се самослучи. Ако искаш нещо трябва да си подготвен максимално, не да следваш общо инструкции, когато си си написал домашното, може да си го мериш с големите.

14

Анонимен

преди 6 години

До ОбщиИ още - "Работим в правилната посока", "Имаме най-високия ръст в Европа" (хихихи, миналата година произведохме един картоф, тази година - 2 картофа, значи имаме 200 % ръст, ура, да живее ... Б. Ж.), "Стабилни сме", ура-а-а-а, но... имаме най-ниските заплати, най-ниските пенсии, най-болни сме, най-умиращи сме, станахме и най-неграмотни, най-корумпирани, най-най-най- нагли и лъжливи.

fallback