Снимка: Flickr.com
fallback

Преди два дни Световната здравна организация обяви, че България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави, но здравният министър Николай Петров отчита положителни резултати от последното проучване на родните институции по тези тема, проведено през миналата година.

Oще по темата

Затлъстялото дете най-вероятно ще се превърне в затлъстял възрастен, което води до по-голям риск от по-рано възникване и по-тежко протичащи хронични болести като диабет, сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром и някои злокачествени заболявания, обяснява министърът в писмен отговор на депутатски въпрос.

Така че храненето на децата в детските гадини и в училище е приоритет в националната здравна политика на кабинета.

Има редица наредби, в които е посочено кои храни са препоръчителни за малчуганите и кои не и контролът върху спазването им е възложен на Регионалните здравни инспекции.

Отделно има издадени рецептурници за ястията, които се приготвят в забавачките и училищните столове.

От 1998 г. се провеждат и проучвания за храненето при различни възрастови групи деца. Последеното изследване от 2016 г. отчита положителна тенденция на задържането и намаляването на затлъстяването.

Установена е и промяна на училищната среда, като са включени и инициативи за превенция на здравето и принципите на балансираното и здравословно хранене, обяснява Петров. Има и списъци на забранени за продажба храни в училищните лавки.

Според министъра не само храненето, но и физическото движение на децата оказва влияние върху тяхното развитие.

Темата ще бъде обект и на обсъждане по време на българското председателство на ЕС, като намеренията на властите ни са да се набележат конкретни мерки за намаляване на затлъстяването при децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

"-"

преди 6 години

Колеги, когато ние бяхме ученици през '70 - '80 -те години на миналия век си хапвахме здраво през междучасията - банички, тутманици, бюреци, наслади и кифли с боза, но не пълнеехме, напротив бяхме слабички, че дори и кльощавички.А, днес децата уж на диети и природосъбразно хранене, а пълнеят!?Моето обяснение на този феномен се нарича - ГМО!!!!Обърнете внимание на актьорите от старите филми на '50, '60, '70, и началото на '80-те години - 99% слаби, а днес?ГМО???

23

19,

преди 6 години

Защо така грубо се обръщате към дамата? И аз я прочетох, но не се ядосах - ми нали точно това пише, че е въпрос на стандарт. А за никого не е тайна, че България е мизерна държава.

22

13,

преди 6 години

Ами в класовете на моите деца също няма такива с наднормено тегло. И? Това нищо не доказва.За да установиш, че сега има проблем, трябва да разполагаш с официални данни на статистиката от минало време. Сигурна съм, че нямаш такива.

fallback