Снимка: архив "Булфото"
fallback

Защитникът на каталунците Христо Стоичков смята, че България му е показала червен картон заради Испания.

Вчера българското външно министерство започна процедура по освобождаването му като консул на България в Испания с мотива, че е "влошена комуникация с властите в страната". Очаква се днес правителството да вземе решение.

Реакцията на Външно идва след като Стоичков публично нападна испанското правителство заради окървавения референдум в Каталуния. Той се изказа остро по адрес на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария и нарече нея и семейството й последователи на режима на генерал Франко.

Oще по темата

Малко по-късно Стоичков се извини, че е намесил непълнолетния син на вицепремиера.

"Христо Стоичков отдавна го е играл този мач и отдавна не е на зеления килим. По-лошото е, че хората, които работят за България, само мога да им пожелая много труд и да защитават интересите на България“, коментира днес Камата пред bTV.

Той обясни, че мандатът му като консул е изтекъл миналата година и никой не го е продължавал.

"Аз нямам нищо общо с Кралство Испания поради простата причина, че нямам мандат. Нямам право нито да подписвам, нито да издавам документи. Имам право да помагам на хората, както съм правил не един и два пъти - обаждал съм се в нашето посолство и консулство. Искам най-искрено да им благодаря, защото те истински защитават интересите на българите с проблеми зад граница. Това са големи професионалисти", каза още футболната звезда.

Той обясни и че не съжаляваза думите си по адрес на вицепремиера на Испания.

"Не може в ХХІ век и 2017 година да гледаш кръв, насилие, гумени патрони, влачене на хора по земята - само за да покажеш, че си някой...Няма оправдание. Съжалявам единствено, че споменах сина на въпросната вицепремиерка“, каза още Стоичков.

Той допълни, че преди години премиерът на България Бойко Борисов е подал оставка, защото имало удряни хора пред парламента и защото не искал кръв по улиците.

"Аз вече над 20 години живея там и е логично да подкрепя хората. Бих подкрепил хората и от други провинции в подобна ситуация. Не е нормално да няма диалог и да искаш да си по-силен с подобни методи. Нормално е хората да гласуват, друг е въпросът дали решението им ще бъде прието от ЕС и Испания. Но хората така са преценили и аз ги подкрепям", завърши Стоичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

ДА!

преди 6 години

абе дал червен картон или червен говежд суджук по охкането и радостта изразена с шпанелското ОЛЕ и то осъм пъти задължително ще познаем дали е нарушил конвенцията за необразованите които са образувани от Министерството на Образованитето след образуването на образ като изкопаемо от кюрдския фолклор

41

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 40: Никой нищо не му казва за личната позиция. Но като официален дипломатически представител на чужда държава той НЯМА право да се меси във вътрешните работи на приемащата държава.

40

мъжка пералня

преди 6 години

Ицо сам си перял гащетата като наблягъл в странието си на едноп особенно място докато пеел-кой ми натори келотника.

fallback