Архив: Булфото

Скок на всички пенсии от средата на следващата година с 5,4%, предлагат от ДПС с внесени промени в Кодекса за социално осигуряване.

По сметки на депутатите от движението това ще струва на бюджета допълнително 290 милиона лева, които можели да бъдат намерени.

Средствата може да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски от фонд "Пенсии" с 1% от 1 януари 2018 г., както и от очаквания от правителството ръст на минималните доходи с 3,9% едновременно с увеличението на минималната работна заплата от 460 на 510 лв.

Ако предложението на ДПС стане факт, средната пенсия от 341,57 лв. ще скочи с около 18 лв.

Индексацията на пенсиите ще може да се постигне от 1 юли 2018 г. в резултат от предвидената промяна в златното швейцарско правило, записано в проекта.

Това е модифициран вариант, който отчита по-сериозния ръст на средния осигурителен доход.

Предложението на ДПС е съотношението между ръста на осигурителния доход и на потребителските цени за предходната година от 50:50 да стане 75 на 25.

По този начин ще се увеличат пенсиите на всички  по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече през осигурителния принос и индивидуалния коефициент.

Според вносителите на промените увеличението само на минималната пенсия на 200 лв., което стана факт през тази година, е създало допълнително усещане за неравнопоставеност и липса на обвързаност с осигурителния принос.

Макар и с малко повече - между 18-20 лв. при пенсионерите със среден размер на пенсиите, това ще спомогне за възстановяване на усещането за справедливост и равнопоставеност, както и до по-високи нива на социална сигурност, пише в мотивите на вносителите от ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase