Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Боря се срещу социалното разделение, земеделските измами и свръхправомощията на ЧСИ-тата. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Хубаво е да се търсят варианти за по-евтини учебници. Дори да се помисли за държавна инвестиция в безплатни учебници за всички. Но не и да се разделят децата на бедни и богати, на цветни и черно-бели", коментира тя в студиото на "България сутрин".

Темата за черно-белите учебници приключи за един ден вчера, след като недоволство заля социалните мрежи, а политици, МОН и издатели също излязоха с позициите си.

"Правителството трябва да гарантира, че всички деца ще имат равно начало, когато прекрачат училищния праг. Образованието не е лукс, а право. Всяко дете трябва да има достатъчен шанс да се развива по най-добрия начин. Самата идея за черно-бели учебници е изключително лош знак и носи обидно послание", отбеляза Манолова.

По нейни думи е изключително жалко, че трябва да се хаби енергия в това да си обясняваме защо едно предложение е очевидно лоша идея.

Измамите с имоти и земеделски земи

Няма забрана, която да спре някой да ви отдаде земеделската земя на трети човек, без да се е допитал до вас. Няма изискване за нотариусите да проверяват договора, който отдаващият земя е сключил с наемателя. По този начин може да се окаже, че някой има договор да ползва земята ви, без изобщо да го познавате, обясни Манолова.

"Хората са изключително притеснени, че някой непознат може да им отдаде земите под наем с договор за няколко години. Подготвила съм законопроект, който да забрани на не-собствениците да отдават чужда земя под наем на трети лица. В понеделник, от 11 ч., в институцията ми се организира публичното му обсъждане. Текущата сесия на парламента трябва да разгледа този закон незабавно", категоричен бе омбудсманът.

Свръхправомощията на частните съдебни изпълнители

Със сегашната власт и тежест, които имат ЧСИ-тата, човек може да се окаже осъден и със запорирани доходи без дори знае.

"Надявам се, че парламентарните групи няма да пропуснат да преразгледат прекалените правомощия на ЧСИ-тата. В момента ситуацията дава възможност за прекалено много нечестности. Съпротивата е яростна, защото става дума за милиони. Те няма да се спрат пред нищо, за да ми попречат", посочи защитникът на народа.

Според Мая Манолова българите са обезкуражени да търсят правата си поради безхаберието на институциите и високомерието на съдебната власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

ognyanz

преди 6 години

До 17: Опитал се се да напишеш нещо в стила на "тезисите на ХХ конгрес" от времето на другаря Тодор Живков, но не звучи много смислено. Какво означава например ",създаването на условия някои членове- или група членове- на обществото с интереси,различни от интересите на цялото общество,е пълен отказ от идеите на социализма и води до контрареволюции и войни!". Нещо му липсва на това изречение.

14

Анонимен

преди 6 години

До 16:Та кайш,какво върши освен да се прави на клоун-както всички след 1989г?Младо!Да знаеш,че ако Иванчо не може да смята,не е виновна математиката-като наука!Ако "другарете" са некадърни и престъпници,не са виновни Благоев и социализма!Неспазването на обективните закони за развитие на обществото,създаването на условия някои членове- или група членове- на обществото с интереси,различни от интересите на цялото общество,е пълен отказ от идеите на социализма и води до контрареволюции и войни!

13

ognyanz

преди 6 години

До 15: Нещо да кажеш по проблемите, за които говори Мая Манолова "другарю"? И това не са нови, току що появили се, а такива, които съществуват от години. През това време с тях са се "борили" и управляващи - гербаджии и пишман реформатори, и си остават проблеми и досега. Хайде сега, за да ги оправдаем за безхаберието, да кажем, че Мая Манолова е комунистка (а в България комунисти отдавна няма) и затова не трябва да върши нищо.

fallback