Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

Тук сме, в това прекрасно място, на два часа от Крим и на същото разстояние от Турция. Това ни дава възможност да си дадем сметка как то е в сърцето на действителните залози.

Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с българския държавен глава Румен Радев. Преди това двамата проведоха почти двучасови разговори в двореца "Евксиноград" край Варна.

Президентът на Франция и съпругата му Брижит пристигнаха късно снощи в България, а днес бяха посрещнати официално с тържествена церемония край морската столица.

След разговорите Макрон и Радев обявиха, че са постигнали съгласие по няколко основни теми – европейската сигурност и отбрана, овладяването на мигрантската криза, присъединяването на България към Шенген и по въпроса за социална Европа.

Oще по темата

И Радев, и Макрон се обединиха около тезата, че сигурността се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа.

"Глобалните заплахи изискват глобален отговор", каза Радев и обясни, че е нужно по-интензивно сътрудничество и интеграция в сферата на отбраната.

Макрон, признавайки, че Радев е по-голям експерт по въпросите на отбраната от него, също се обяви за нови и по-прагматични подходи в сферата на сигурността. Българският президент поиска, а френският президент се съгласи, че България, като външна граница на Европа, се нуждае от по-голяма солидарност в борбата с мигрантската криза.

Румен Радев даде подкрепа на Макрон в политиката му срещу социалния дъмпинг и искането за промяна на европейската наредба за командироване на служители, но обясни, че решението за това е в правомощията на правителството.

Българският президент обаче поиска равенство и в заплащането на всички европейци. Радев припомни, че в момента възнагражденията в едни и същи компании са различни за служителите от старите държави – членки и за тези от новите.

"Нужно е комплексно решение на този проблем, което да доведе до сближаване на жизнените стандарти", каза българският президент.

Радев изрази надежда, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в Шенген, а Макрон оправда очакванията му.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за членство и България да участва пълноправно при преразглеждането на тези правила", каза френският президент.

И двамата президенти бяха категорични, че двете държави трябва да развиват още по-активно икономическите си отношения.

Накрая Макрон благодари на Радев и на съпругата му за топлото посрещане, а българският президент похвали френския за новите идеи, енергията и харизмата, от които Европейският съюз имал нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Т

преди 6 години

Тоест или си *** на Русия или обратно влизаш в Турция както е било пет века

74

Анонимен

преди 6 години

svoboda za rodopite belomorieto sakar strandja i odrinskata okoliq svobodna trakia ke bade KAZAH !!!

73

Анонимен

преди 6 години

В други държави,имащи достойнство щяха да освиркат Макрон след такива изказвания.Но тук ги смятаме за чест,за съжаление.

fallback