Снимка: БТА

Обща европейска отбрана, отпор срещу тероризма, Шенген, Еврозоната и социалният дъмпинг ще са в дневния ред на разговорите на френския президент у нас. Това прогнозираха наблюдатели пред Bulgaria ON AIR.

Днес Еманюел Макрон сяда на масата на преговорите с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Държавният глава на Франция и неговата съпруга Брижит пристигнаха късно снощи във Варна.

Те бяха посрещнати от министър-председателя, външния министър Екатерина Захариева, френският посланик Ерик Льобедел и съпругата му, началникът на кабинета на президента Иво Христов и други. Борисов и Макрон бяха приветствани от почетен шпалир от матроси.

Още по темата

"Нормално е за всичко в ЕС да разчиташ на Франция, която е другият основен стълб заедно с Германия. Би било добре, ако влизането в Шенген е част от разговора", каза експертът Арман Бабикян.

Според него в България толкова години не е идвал френски държавен глава, защото не сме били интересни за Франция.

"Ключовите точки Варна и Бургас са изключително важни и за Франция. Стратегически тази линия става изключително важна, а Франция има решаваща дума в общата европейска отбрана и в Съвета на ООН", каза още Бабикян.

Журналистът от "24 часа" Кристина Кръстева смята, че визитата на Макрон е знакова заради задаваща се реформа в ЕС. Според нея Франция ни подкрепя за Шенген. Тя допълни, че въпроса с чакалнята за Еврозоната е по-сложно, но и там бихме могли да очакваме подкрепа от Франция.

"Отпорът срещу терора е официално обявен в изредените теми на разговори. Вече е ясно, че България е заделила 1,2 млрд. лева за закупуване на техника за пехотата от Франция. За пръв път президент и премиер са заедно домакини на визита от такъв мащаб. Очевидно те вече се напаснаха и дават все повече сигнали, че се разбират чудесно", каза още журналистът.

Тя прогнозира, че ще откликнем на призива да престанем да осъществяваме социален дъмпинг.

"На Макрон също му трябват някакви малки победи. Редките посещения на френски държавни глави винаги са в ключови моменти и всеки път са били базирани на ценности", добави Арман Бабикян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase