Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Oще по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Митолог

преди 6 години

крайпътно дърво,стръмен скат,дълбок ров....и още доста естествени ограничители на скоростта--- никой от тези няма понятие за чл.32 от Конституцията,но се справят успешно !!!!!!! Погледнете статистиката........

83

Анонимен

преди 6 години

Значи, карам си аз Алфетката. Със 190км/ч. И пред мене гледам - знак за камера.Тук е мястото да благодаря на Брембо, за 4 буталните апарати и 330мм спирачни дискове.Също така бих искал да благодаря и за олекотените джанти на OZ, както и на Continental за създаването на Premium Contact 6.От 190 до 25км/ч за по-малко от 60 метра(до знака), в завой. Връщах се да го меря. Поздравих и г-да полицаите с камерката. Да са живи и здрави. Сега просто предизвикателството е по-голямо! :)))

82

.....

преди 6 години

Едно от най глупавите им неща . Поне до сега като видиш знак за камера намаляш.В другите държави на места с концентрация на птп нарочно слагат знаци за да се кара по внимателно а нашите гении ги махат...Всичко зависи от културата на водача колкото и да го учат в учебната кола след курсовете си кара както той си прецени...

fallback