Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

КАТ отново иска да премахне обозначителния пътен знак за пътни камери. Това съобщи началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Той обясни, че знакът затруднява работата на пътните полицаи и ще настоява за премахване на сигнализацията поне преди мобилните камери. Подобен опит имаше и през миналата година, но предложението беше отхвърлено от Транспортната комисия, припомня "Дарик".

Още по темата

Знак Е24, който обозначава участък с пътна камера за контрол на скоростта, бе въведен през май 2015 г. с цел КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Тяхното използване бе спряно от Върховния административен съд през 2014 г., тъй като според магистратите нямало достатъчно гаранции, че те не се манипулират и не е сигурно дали заснетият водач е в нарушение преди или след ограничителния знак за скоростта.

Според началника на КАТ комисар Бойко Рановски знак Е24 обаче затруднява работата на "Пътна полиция", затова ще се настоява отново за неговото премахване.

"Ние ще го предложим, а дали ще го одобри нашето ръководство и ще стигне до Народно събрание, не мога да кажа категорично. За стационарните камери не е проблем да бъдат сигнализирани и да се знаят местата, но мобилният контрол, за да може да сме по-реални и мобилни, знакът ни затруднява", каза Рановски.

Опит за премахването на знака имаше и през миналата година – тогава обаче депутатите от Транспортната комисия отхвърлиха предложението с мотива, че табелата има силен превантивен ефект, а работата на КАТ не била да се крие по храстите. Според Бойко Рановски обаче въпросният "превантивен ефект" не е толкова голям.

"В стационарните камери имаме по 1500 нарушения на камера на месец. Така, че това, че има знак, не означава, че повече се спазва. По-ефективен е контролът с мобилните камери, защото там може един час да контролираш на едно място, следващия час на друго място", каза още той.

В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знак Е24 и да са обявени предварително на сайта на МВР, както и по медиите.

В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда.

Коментари Напиши коментар

101

хм

преди 3 години

През 1983-та година се уволних от казармата и отидох да следвам.Първите 2 седмици съквартирант ми беше 19 годишен милиционер.Той тогава се похвали,че взема 400 лева заплата плюс процент от глобите .

100

До 104

преди 3 години

Много си прост, шофер, изобщо не разбираш казаното от 103. Това, което иска да ти внуши, е, че независимо от това колко получаваш, плащаш МНОГО за шоферските си изпълнения.

99

Анонимен

преди 3 години

Хм, в англия казваш - глобата е 100% от седмичната заработка.....а у нас глобата е по-голяма от средната месечна заплата в страната! В Европа знаците не пречат на тамошните ченгета, само на нашите изключително нагли ченгета им пречат!