Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

"Воля" се обяви против предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), тъй като така ще се натоварят допълнително малките и средните предприятия.

Припомняме, че от МФ предлагат нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на хиляда лева в следващите две години. Според предложението още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път. Депутатите от бюджетната комисия обаче се обявиха против радикалното редуциране на плащанията в брой.

"Промените в ДОПК не само не облекчават работата на малките и средните предприятия, а напротив - поставят допълнителни тежести. Дава се неограничена власт на данъчната администрация, която вече сама ще може да подбира кое предприятие е рисково и кое не, без ясни правила и критерии. За част от промените не е спазена процедурата за обществено обсъждане, а те засягат стотици, даже хиляди предприемачи", настоя Кръстина Таскова от "Воля".

От партията смятат и че текстовете не са достатъчно прецизирани. Притеснява ги и въвеждането на минимален праг на плащанията в брой от 1000 лева.

"Аргументът е да се намали сивият сектор, но това ще ощети хората - това ще натовари сметките с твърде много такси", настоя Таскова.

"Фискалният контрол също се очертава като проблемен. Досега не се прилагаше такъв контрол за стоките под митнически режим, сега вече органите за фискален контрол ще могат да спират, проверяват", обясни депутатката.

Тя даде пример, че ако фирма внася храни с кратък срок на годност и ако се прецени, че тя е рискова фирма без ясни критерии, стоките могат да бъдат задържани, докато станат некачествени и срокът им изтече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase