32

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен"Това означава ли че ако има банкова криза, няма да е легално да си изтеглим 20 000 лева от банката в брои???"Не, ще можеш да теглиш. След като си платиш такса 'теглене' (ако се дължи такава - например при падеж на депозита не се дължи, при някои банки също и извън падеж не се дължи, само ти начисляват нулева лихва вместо договорената).Но проблемът е, че магазините няма да могат да си плащат на доставчици по време на банкова криза (храна, лекарства...).

31

Анонимен

преди 6 години

Когато се променя законодателството така, че това да води до увеличаване на нарушителите трябва да се вземе предвид доказания факт, че държавните органи нямат необходимия капацитет да се справят с всички дребни и ненужни (защото законите, които ги дефинират като такива са ненужни) нарушения. И опитвайки се да се справи с нарушителите на ненужните закони се отнемат ценни ресурси, които биха могли да се отделят за борба с важните и истински престъпления и нарушения.

30

Анонимен

преди 6 години

Оказа се, че има много изключително глупави хора, които са осчетоводявали плащания в брой за над 10 000 лева (или по договори за над 10 000 лева): вж. статията "Кой ще се бие за кеша?" в сайта на ekipbg com.Така че не човешката глупост също не бива да се подценява.

29

Анонимен

преди 6 години

Невъзможността да се правят банкови плащания по време на банковата криза ще попречи на магазините да доставят нормално стоките си. Но ограничението при плащания в брой ще ги затрудни още повече. Депутатите забравят, че и те имат нужда от храна, която купуват от магазина. Те също имат нужда от лекарства, от здравни услуги.

28

Анонимен

преди 6 години

Но дори и фирмите, които все пак имат резерви извън банките ще имат проблеми да се разплащат (по време на банкова криза), защото законът ще им забранява да правят плащания в брой, което е много опасно, защото това значи, че изобщо няма да могат да плащат (обикновено договорите на търговците на дребно към търговците на едро и производителите са за над 1000 и даже за над 10 000 лева и не може да се плаща в брой по тези договори!).

27

Анонимен

преди 6 години

Сериозните бизнеси трябва да имат план за действие при банкова ваканция. Трябва да не държат всичките си пари в банковата система. А ограничението за плащанията в брой ще оскъпи това и те може да се откажат от държането на пари извън банковата система. Това ще направи системата по-чуплива.

26

Анонимен

преди 6 години

Този закон ще направи по-скъпо и неудобно да се държат пари извън банковата система. Да се държат пари извън банките е важно за да може бизнесът да работи по време на банкови ваканции (когато банките не работят заради проблеми с ликвидността, породени от това, че хората отиват в банките да теглят едновременно парите си - bank run). Не е удобно и е скъпо при всяко по-голямо плащане да ходиш в банката да теглиш или да внасяш пари. Взимат ти такса всеки път, има 1-2 работни дена предизвестие.

25

Анонимен

преди 6 години

аз започвам да копувам сребро и злато

24

Анонимен

преди 6 години

Това означава ли че ако има банкова криза, няма да е легално да си изтеглим 20 000 лева от банката в брои??? Става много комунистическо тоталитарно в европа.

23

Анонимен

преди 6 години

Е че много ясно че воля ще са против.

22

хасан

преди 6 години

КОЛКО КОМИСИОННИ СА НАБУТАЛИ БАНКИТЕ ЗА УСЛУГАТА.

21

Анонимен

преди 6 години

Имеет си хас,нали далаверката намалява!Бабите в аптеки Марешки знаят само кеш, а и трябва да събират парички за алоизмамниците!

20

ПРАВ СИ.

преди 6 години

До Анонимен

19

Анонимен

преди 6 години

Държавните чиновници отново заработват някой лев обслужвайки частни интереси. Застрахователи банки парно и други платежоспособни субекти.

18

Анонимен

преди 6 години

В конституцията никъде не е записано, че който и да е български гражданин е длъжен да им баМкова сметка, т.е. да има отношение към една частна, мошеническа фирма! Нали така! Е как тогава да ползва български гражданин, законното платежно средство, наречено лев, ако то няма да съществува физически, а във вид на "образи от 1 и 0"?! Как ?

17

румен

преди 6 години

До Анонимен 16Проблем може да ти стане ако решиш да платиш с банкнота от 500 Е

16

Анонимен

преди 6 години

В Конституцията пише, че лева е законно платежно средство.Питам- като премахнат кеша, как ще може да "пипнеш" това платежно средство, физически? Никак! А ако законното платежно средство, не може да го видиш, да го пипнеш физически, тогава какъв е смисъла от негово съществуване !? До там ли я докарахме другари и другарки, или т.н. дами и господа - да работиш физически, а да получаваш за това заплащане в ..."образи" на точки, които не може да материализираш? Преставаме ли да бъдем хора?!

15

Анонимен

преди 6 години

За всяко плащане с карта или по банков път банките печелят яко или от плащащия или получаващия парите. Пак лобизъм май. Има ли друга държава в ЕС дето не може да се плаща кеш повече от 500 евро?

14

Анонимен

преди 6 години

***, отивам на почивка в някой хотел за седмица и не мога да си платя на чекаута щото сметката е повече от 1000 лева. Трябва да тичам до някоя банка за да приведа парите на хотела. Абе тея *** ли са?

13

румен

преди 6 години

До euroatlantistА ти със пачки евробанкноти ли си купуваш къща?В коя страна?Не каза как си зареди резервоара.С хартиени левчета или с евра. Ако ползваш карта със сметка в евра за да плащаш в България трябва да си истиски не грамотник.