Снимка: Булфото, архив
fallback
Комисията по правни въпроси в НС прие промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, на първо четене с гласовете на депутатите на Бойко Борисов, ДПС и "Воля".
 
ГЕРБ предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район.
Oще по темата
Законопроектът почти изцяло се покрива с внесения от управляващата партия малко преди разпускането на предишния парламент, включително и в мотивите, но има съществена промяна при отношението към партийната субсидия - в януарския законопроект се предлагаше изцяло премахването й, докато сега се предвижда само намаляването й според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Различно е още, че се предвижда при избор на депутат за министър да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило. Това означава, че всяко разместване на позициите на депутат във властта ще означава около два месеца празно място в парламента.
 
БСП и ОП бяха против предложенията на ГЕРБ. 
 
Червеният Крум Зарков обясни, че БСП е готова със свое предложение за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати.
 
Според Христиан Митев от ОП пък мажоритарната система притежава огромен недостатък- липсата на представителност.
 
От ДПС също имаха предложения за поправки в кодекса, който обаче не минаха. 

Освен премахване на задължителното гласуване и на опцията "Не подкрепям никого" от ДПС настояваха партиите да имат право да не регистрират кандидат със същия номер, който се е паднал на партията в жребия на ЦИК.

Движението искаше още агитация да може да се води и на език, различен от българския с осигурен превод, както и да се върнат старите правила за отваряне на избирателни секции в чужбина - в дипломатическо представителство да се отваря секция при над 20 избиратели, подали заявления, а извън представителство - при над 40, автоматично отваряне на секция, ако на предишни избори е имало 100 гласували, и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Пешо

преди 6 години

Хайде честито. Бойко, бсп и доган ще ни управляват доживот. Срам и позор, колко е тъпо населението...

20

Анонимен

преди 6 години

По логиката на Слави и 6 депутати са достатъчни, защото 6 ( банкерски) фамилии контролират света

19

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен - А как се извъртяха нещата?!ю-у! Ти какъв сън сънува! Обозначи се бе! Може да някой да те хареса и да те изберат за лапачката в парламента!

fallback