Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Изявлението на руския президент Владимир Путин, че "писмеността в Русия е дошла от македонска земя" не може да бъде подминато снизходително. Не е достатъчно да бъде определено просто като грешка, каквито са преобладаващите реакции.

Oще по темата

Това се казва в позицията на лидера на политическа партия ДОСТ, Лютви Местан, изпратена до медиите.

Според него позицията на Путин е брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ и на българската държава.

Лидерът на партията, Лютви Местан, цитира и руския академик Дмитрий Сергеевич Лихачов, който пише, че плътта на българската държава е създадена от хан Аспарух, а духът й - от Кирил и Методий.

"С исторически и научно некоректната си теза Путин посяга точно на културния код на българския народ и това е много по-опасно от случаите на косвена или пряка намеса във вътрешните работи на страната ни", пише Местан.

"Президентът да не мълчи, а най-малкото да поиска официално извинение от Путин. Добре е да бъдем приятели, но с Русия на Лихачов, а не на Путин", завършва позицията си той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Методий

преди 6 години

Та кое точно му е попречило на Путин да изрече името България, а трябва да говори за "македонски земи" пред македонски политици?! Много радостна вест е отправил към съвременните македонци и Македония...Голяма обида за България и нейната история.

74

Кьорсуфра

преди 6 години

Тоя да. не се обажда от коневръза.

73

Анонимен

преди 6 години

Християнството е наложено насила по тези Земи , но се крие понеже е абсолютен скандал.Представени са факти, малко дискутирани, напълно отхвърлени или изобщо неразглеждани от официалната историческа наукаОсмано-римска империя, българи и тюркиАвтор: Стоян ДинковДата на издаване:Април 2012ISBN:978-954-28-0915-9Страници:160Корична цена:10 лв.

fallback