Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря следващата седмица в Страсбург с Мария Габриел, която днес бе номинирана от правителството в София за следващия български еврокомисар. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията.

На този разговор Юнкер трябва съгласно европейското законодателство да установи дали кандидатът е способен да заеме поста. Юнкер е единственият, който има правото да определи отговорностите, които ще бъдат възложени на кандидата, уточни говорителят.

Още по темата

В съобщение по този повод ЕК отбеляза, че определянето на нов еврокомисар се извършва по общо съгласие между председателя на ЕК и Съвета на ЕС, преди кандидатът да бъде подложен на изпит от съответните комисии на Европейския парламент.

След като ЕП оцени кандидата, председателят на ЕК следва да вземе предвид становището на евродепутатите, преди да предложи утвърждаването му от Съвета на ЕС.

Според мен ще бъде добре, ако българският еврокомисар поеме въпросите на цифровизацията, коментира на пресконференция зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, който пое временно отговорностите по цифровия дневен ред, след като бившият зам.-председател на комисията Кристалина Георгиева подаде оставка в края на миналата година. Отговорностите на Георгиева бяха поверени на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който дотогава отговаряше за цифровизацията. 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase