Снимка: ГЕРБ

Общ преглед
Премиерът Бойко Борисов е информирал с писмо председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за български еврокомисар.

Във вторник тя ще се срещне с Юнкер за т.нар. "първо интервю". След този разговор ще бъде определен и ресорът й, а Юнкер ще предложи кандидатурата й на Европейския парламент, където ще се проведе изслушване.

След решението на кабинета Мария Габриел каза пред журналисти, че водеща в работата й ще бъде думата "обединение".

"Преди 131 години дедите ни са написали на фронтона на Народното събрание "Съединението прави силата". За мен днес тази фраза придобива значението на "Обединението гради бъдещето". Точно това ще отстоявам", заяви тя.

Още по темата

Габриел посочи и каузите, за които е работила като евродепутат – защита на земеделските производители, защита правата на жените, работата й в областта на миграцията и външната сигурност.

"Моята отговорност ще бъде да защитавам българския интерес в Европейската комисия, да бдя с работата си председателството ни да бъде успешно и подетите от България инициативи в рамките на това председателство да бъдат изведени до успешен край", обобщи Габриел.

Тя коментира, че не може да се ангажира с коментар за ресор, защото процедурата тепърва предстои.

"Какъвто и да е ресорът, водещ приоритет е защита интересите на България и на европейските граждани, защото ние сме такива", коментира кандидатът ни за ЕК.

Според външния министър Екатерина Захариева днес правителството е излъчило най-силната кандидатура, която ще получи достоен ресор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар