Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Новото правителство - трето подред на премиера Бойко Борисов бе избрано с три вота.

Най-напред парламентът реши Борисов да е премиер със 133 гласа "За", 100 "Против" и нула "въздържал се".

Обявяването на резултата бе посрещнато с ръкопляскания и ставане на крака от депутатите от ГЕРБ, а шефът на парламента Димитър Главчев обяви: Министър-председателят на България за трети път се казва Бойко Борисов.

Депутатите одобриха и структурата на новото правителство със 134 гласа "За", 100 бяха "Против" и нито един не се въздържа.

Oще по темата

Съставът на новия Министерски съвет пък бе избран със 133 гласа "За"  и 101 "Против".

95 от ГЕРБ бяха "за", 77 от БСП - "против", 27 от Обединени патриоти "за", 23 от ДПС "против" и 1 независим "за". 

За вицепремиери бяха избрани Томислав Дончев, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева.

Министър на финансите стана Владислав Горанов, министър на вътрешните работи – Валентин Радев, министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, министър на труда и социалната политика – Бисер Петков, мнистър на отбраната – Красимир Каракачанов. 

За министър на външните работи депутатите избраха Екатерина Захариева, за министър на правосъдието – Цецка Цачева, за министър на образованието и науката – Красимир Вълчев, за мнистър на здравеопазването – Николай Петров. 

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 стана Лиляна Павлова, министър на културата – Боил Банов, министър на околната среда и водите – Нено Димов, министър на земеделието е Румен Порожанов, министър на транспорта - Ивайло Московски, министър на икономиката - Емил Караниколов, министър на енергетиката - Теменужка Петкова, министър на туризма - Николина Ангелкова, а министър на спорта - Красен Кралев.

Гласуването стана след почти двучасови дебати. По време на тях премиерът Бойко Борисов начерта приоритетите на новото си правителство - увеличение на минималната пенсия и средната работна заплата, борба с престъпността и корупцията, тласък в сферата на образованието и здравеопазването, завършване на магистралите. 

От опозицията пък разкритикуваха новите управлявящи заради отстъплението на някои от предизборните им обещания в управленската проглама.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова припомни отстъпланието от спешното покачване на доходите, битката с бедността, сваляне на депутатските имунитети, закон за българския език и др.

От ДПС отправиха остри критики към включването на националисти в управлението на страната, а "Воля" обяви, че гласува за кабинета, но не му дава и един ден толеранс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 6 години

Щом мнозинството иска Борисов аз се съобразявам с волята му.Но и не мисля,че ако кака *** беше спечелила щяхме да цъфнем и вържем!

70

Светлана

преди 6 години

Ако из по-долу (забележете - по-долу) стоящите мрънкащи антиродолюбци и неправещи нищо съществено, са по-млади от столетните заблудени ***, жалко за тях. Не разбрахте ли, че Вашата ездачка, Ви язди здраво, в свой интерес? Не проумявате ли, че и онези, пригласящите й - говорещи езика ни завалено, също като нея и партията й са на доизживяване? Защо народе........? Защо вярваш още на комунисти и другите до тях? Впрочем, какво правят тези две сбирщини в Парламента, освен да се инатят от злоба?

69

антимрънкало

преди 6 години

На добър час на премиера и министрите!За всички мрънкащи:Изчистете си първо собствените дворове и почнете да приемате страната си,като своя,спазвайте и изисквайте правилата в държавата,не плюйте политиците-променяйте ги,те не са от Марс-това са вашите роднини,съседи,съученици,не крадете държавата-тя е ваша,не давайте рушвети-в КАТ са на заплата и т.н..Да живее България!

fallback