Снимка: Dnes.bg
fallback

Скандалът около развалената сделка за Пловдивския панаир продължи в пленарната зала на парламента с остра декларация от страна на ГЕРБ.

Новият депутат на партията, бишият син кмет на Пловдив Спас Гърневски, разкритикува остро БСП и Георги Гергов. Той нарече абсурди изказванията как Столетницата ще се бори с паралелната държава.

Oще по темата

"Преходът, който бе иницииран от БКП и ДС, до голяма степен изпълни целта си да трансформира червената номенклатура в младата демокрация на България", каза Гърневски. Той цитира думите на големия поет Валери Петров, който към края на живота си казал, че явно социализмът става толкова по-хубав, колкото повече капитализъм се вкарва в него.

"Огромният процент от българските олигарси са с корени в БКП и БСП. Нима има важна сруктура в икономиката, бизнеса и всичси сфери, където начело да не са хора, свързани с бившия комунистически режим?", попита още депутатът от ГЕРБ.

Той нападна и СДС затова, че не е потърсил отговорност от бившия комунистически режим. 

"Защото ако СДС, на който бях член, бе потърсил отговорност за опита да ни превърнат в 16 република, ако бе извършил безпкомпромисна лустрация, днес нямаше да поставяме въпроса за управляващата олигархия, нямаше да поставяме въпроса за криминалната приватизация на Пловдивския панаир", каза още депутатът. 

Той нарече сделката за Пловдивския панаир пладнешки грабеж.

"В Пловдив е осъществена схема за разграбване чрез класически образец от руско-комунистически олигарх в лицето на висш функционер на вашата партия, Георги Гергов - четвърто поколение комунист, руски гражданин, почетен руски консул и първо поколение олигарх", обърна се Гърневски към социалистите.

Той обясни, че "планът за кражбата" е от времето на Станишев, Овчаров и Корнелия Нинова. Към лидерката на социалистите той се обърна с думите, че се е саморазправила с ортака си, което, преведено на български, значело, че гущерът си отрязва опашката. 

"Управление като вашето от онова време означава едно - или Гергов, придобил имотите си за над половин милиарн без да даде и пет лева от джоба си, е гениален бизнесмен, мениджър от световна класа, или държавата е била обикновена кочина. Ако е вярно второто, при такова управление могат да забогатяват само свинарите", каза Гърневски. Той призова младите в БСП да научат истината за криминалния преход на България и накрая призова да се спре с политическото противопоставяне. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обеща подобаващ отговор, но в следващите дни. Тя се съсредоточи върху събитията в Македония, които също тревожели много българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback