Кой ще влезе в МС още не е ясно. Снимка: архив, БулФото
fallback
ГЕРБ и Обединените патриоти ще говорят последно за имена в правителството, но вече е ясно как ще се сменят министри.
 
"Тази политическа сила, която е определила и дала своята подкрепа за определен член от правителството, тя ще има правото да го отзовава на основание сваляне на политическата подкрепа", разясни Владислав Горанов след поредния кръг преговори днес.
 
По думите му премиерът има думата за рокадите, но ще тежи и думата на партньорите.
 
Днес ГЕРБ и Обединените патриоти са се съсредоточили върху коалиционното споразумение.
 
Горанов каза, че взаимоотношенията на формациите не са нови като партньори, но всяка дума в споразумението се записва много внимателно, за да не служи като "индулгенция" за един или друг в четирите години управление. 
 
Най-вероятно имена на министри ще се обсъждат следващата седмица, след като президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.
 
Горанов каза, че датата четвърти май остава реалистична. По думите му структурата на кабинета повтаря тази на последния кабинет на ГЕРБ. Ще има четирима вицепремиери, които обаче не са завършени като ресор.
 
Някои вицепремиери могат да бъдат и министри. "Съотношението ще отчита тежестта на всяка от партиите в парламента, но това не значи, че ще наложим формула върху администрацията", коментира той.
 
Красимир Каракачанов каза, че най-важното е коалиционното споразумение, което, по думите му, ще бъде като Конституция за мандата. Според него е логично в едно министерство да има министър от една партия и зам.-министри от друга, за да не стават министерствата "губернии" на дадена партия.
 
"Ние сме партньори и трябва да споделяме отговорността", каза Каракачанов и посочи, че ако се налага, коалиционният съвет ще се събира всеки ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 7 години

До До Надя ТодороваАко РБ са в нещо яки, то е в наследството им от Костов, заграбено от българския народ. Яко крадено наследство.Във всичко друго са меки китки и меки мозъци.

26

До 31 коментар

преди 7 години

Две години със сигурност ще изкарат, а после.....ще видим!

25

До Надя Тодорова

преди 7 години

Кой пък те излъга или направо ти го внуши,че РБ били "най-яките пичове"?

fallback