Илко Семерджиев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев заяви, че обвиненията срещу него за натиск върху директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова са в стил "гузен негонен бяга".

Днес Семерджиев се сдоби с обвинение от прокуратурата, защото я заплашил с уволнение, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник.

Oще по темата

В изявление, разпространено от пресцентъра му, министърът посочва, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник-директор.

"След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. "изкупвачески" дейности и паралелен износ", казва той. По думите му това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции.

"В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник-директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ. На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата", заявява Семерджиев.

Министърът твърди, че в течение на повече от месец чрез различни канали Стоименова организирала масиран натиск върху него да не бъде сменяна от поста, който заема, без такава заплаха да е съществувала.

"Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с НЗОК и НАП за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70%", посочва той.

По-рано днес от прокуратурата дадоха брифинг по случая, на който стана ясно, че държавното обвинение разполага с двама свидетели на разговора, в който Семерджиев заплашил Стоименова с уволнение и "други неща", ако не назначи посочения от него човек. Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя каза още, че Семерджиев се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Срещу него е взета мярка за неотклонение "подписка". За престъплението, за което му е повдигнато обвинение, законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

"Има още свидетели на отправената заплаха и сме убедени, че не е налице хипотезата "дума срещу дума", в които случаи трудно бихме могли да определим кой говори истината", заяви говорителят на главния прокурор.

По думите й при разговора между министъра на здравеопазването и директора на изпълнителната агенция тонът от страна на министъра е бил висок и заплашителен.

"Телефонът е бил затворен от министъра с думите: "Няма да Ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено", посочи говорителят на главния прокурор.

Между Илко Семерджиев и предложеното от него лице няма роднинска връзка, те са работили заедно и се познават отдавна.

Като причина за отказа си Стоименова посочила, че кандидатът за неин заместник е замесен във фирми и дейности, свързани с медицината. Това тя установила след проверка в Агенцията по вписванията и в интернет, след което преценила, че става дума за конфликт на интереси.

В края на февруари имало среща с въпросния човек на Семерджиев, пред когото Стоименова обяснява своите възражения – той твърди, че няма конфликт на интереси, тя остава на своята позиция. На 24 март в телефонен разговор между здравния министър и шефката на Агенцията по лекарствата тя отново се опитва да аргументира, че това назначение не е подходящо. Тогава Семерджиев, по думите на Арнаудова, избухва и ѝ казва, че ако до 27 март не назначи предложения от него човек, ще я уволни.

Според БНР въпросният протежиран от Семерджиев човек е Боян Доганов. Разследването се води от специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 7 години

Илко, прекаляваш!

32

Питам защо?

преди 7 години

Защо г-н Семерджиев се назначават хора работещи в частни здравни заведения в борда на директорите в държавно здравно заведение?!Защо трябва да се източват пари от държавата за частниците?Пример- в държавната болница гр. Пазарджик са назначени педиатър и психиатър от частна болница. Или целта е приватизация.?!Да докарат болницата до фалит и после на безценица да бъде купена от частното заведение. Събодете се хора.Нека органите не позволяват тези привилегии на протежета.

31

Градския

преди 7 години

Борисов май е мобилизирал прокурорите и калинките си за да се разправя с неудобния Илко!

fallback