Снимка: Булфото
fallback

"Искат да превърнат Копривщица в една бетонна спалня, но това е удар във въздуха. Министерският съвет няма да позволи това да стане за нищо на света". Така коментира служебният премиер Огнян Герджиков казуса с Копривщица и решението на Общинския съвет за премахване на статута на града на архитектурно-исторически резерват.

Oще по темата

В интервю за bTV той за пореден път категорично отрече служебният кабинет да е свързан с БСП или ГЕРБ.

"Нито една политическа партия не се е намесила за уволнения или назначения", настоя той.

По повод упреците за уволнените областни управители, Герджиков уточни, че това е направено съвместно с президента Румен Радев. Герджиков е уволнил единствено Иван Гарелов и службеният премиер подчерта отново, че не е получавал SMS от Бойко Борисов за това да го уволни.

Относно смяната на главния секретар на МВР Георги Костов Герджиков коментира, че би искал да бъде изваден запис на разговора му с него, защото той би показал, че Костов се е съгласил да подаде оставката си.

"Георги Костов леко изкриви нещата. Ще поискам вътрешния министър да извади разговора и да се чуе какви са точно думите. Дойде Узунов при мен и каза, че му е казал да си подаде оставката, а той не я подаде. И аз му се обадих и вежливо го помолих да го направи до 14 ч. Той откликна позитивно на молбата ми", обясни Герджиков.

Премиерът е категоричен, че не се страхува от ревизия на неговото управление, подобна на тази, която той направи на управлението на ГЕРБ при встъпването си в длъжност.

По повод формулата на новата власт Герджиков коментира, че без Обединените патриоти ще има управление на малцинството." ГЕРБ няма да има достатъчно опора и ще е висш пилотаж да сформира кабинет. Борисов може и да играе по този начин, тъй като има опасност след няколко месеца патриотите да започнат да му извиват ръцете", коментира той.

Герджиков коментира и че има сигнали за корупционни схеми. "Промените в държавни дружества продължават, като причините не са политически. Получаваме от службите сигнали, че в някои дружества със 100% или по-малко държавно участие много сериозни корупционни схеми са се развивали", каза той и даде пример с "Орфей" и ГУСВ.

Герджиков призна, че на изборите е гласувал за Реформаторския блок и сега е ядосан на лидерите му, които "като интелигентни хора не можаха да се разберат, а се разпиляха на 5 или 6 парчета". По думите му в РБ има хора от неговото "котило" – от НДСВ.

Герджиков говори и за блокадите на границата преди изборите и ги нарече като такива "отвъд закона".

Според него ако Сюлейман Гьокче – турският посланик у нас, е бил обявен за персона нон-грата след участието му в предизборни клипове, то това би изострило прекалено отношенията между двете страни.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски се връща в Истанбул утре, посочи още Герджиков.

Поскъпването на природния газ премиерът определи като закъсняло и досега умишлено задържано.

"Шоковото повишаване стресира хората, ако нещата ставаха по-постепенно, щяха да го приемат по-нормално", посочи той и уточни, че правителството не може да влияе на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Бранимир Белчев

преди 7 години

Публикувайте имената на тези, които са взели това безумно решение и ги заклеймете официално като национални предатели

22

В Италия могат

преди 7 години

Геврекджиков пак говори сякаш не е част от системата с бетонирането. Ми хакни един мораториум върху строителството в централните градски части, забрани преотреждането на зелени площи, забрани използването на асфалт, пластмаса, стиропор и бетон в историческите места, приеми забрани за изграждане на хотелски комплекси от затворен тип, на увеселителни и спа центрове баш на пъпа на градовете, и преосмисляне на сегашното безумие с достъпа на автомобили по асфалтиран път до под всеки прозорец.

21

Анонимен

преди 7 години

Щом е било умишлено задържано поскъпването на газта и държавата още не се е сгромолясала, да продължават да го задържат умишлено, какво пречи! Или джобовете на някои "бизнесмени" по газовата верига са се поопразнили и те настояват за повишението?

fallback