fallback

Корнелия Нинова е първата жена оглавила Българската социалистическа партия. Буди крайни настроения в обществото, а приемането й не е еднозначно дори на "Позитано" 20, проследява пътя й Bulgaria ON AIR.

Успя да издигне печеливша кандидатура за президент като игра "ва банк". Така тръгна и на парламентарните избори – с изцяло променени листи и без да стъпи на опита.

Кариерата й във властта започва на 28 години, когато е назначена за директор на "Техноимпекс" през 1997 година от правителството на Иван Костов. Днес категорично заявява, че никога не е членувала в СДС, не е имала близки взаимоотношения с Иван Костов, а изборът й е бил чисто експертен. Противниците обичат да й напомнят този епизод от живота й. До днес не й го прощават и враговете й с партиен билет.

Георги Божинов, 17 декември 2016 г.: "В нашата партия има класова борба. В ръководството има хора, които стояха до Бакърджиев и Костов, когато събаряха мавзолея. Така че ние действително трябва да бъдем доволни, че не ни пращат в трудово-възпитателни лагери".

Влиза в БСП през 2003 година, само две години по-късно е назначена за зам.-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев. Като втора във ведомството на Румен Овчаров, Нинова е шеф на две предприятия - "Булгартабак холдинг" и "Международен панаир Пловдив". През 2007 година е отстранена от министерството по подозрения в корупция. Година по-късно разследването срещу нея е прекратено. Малко по-късно Корнелия Нинова и Иван Биларев стават изпълнителни директори на "Булгартабак холдинг".

През 2009 година се връща във властта – като депутат от БСП. Става член на изпълнителното бюро. През тези години е известна като един от най-ярките противници на тогавашния премиер Бойко Борисов. Един техен спор все още се експлоатира, както и нейната реплика:

"Що не не излезем навън и да се разберем като мъже"

Какъв фактор може да бъде Нинова в БСП изненадващо стана ясно на конгреса през 2014 година. Тогава Михаил Миков оглави партията, но сегашната лидерка излезе четвърта за всеобщо учудване. Влезе и в 43 парламент, но отношенията й с Миков постепенно започнаха да се обтягат. През 2016 г. реши да се бори за първото място на "Позитано" 20.

Спечели след инфарктен балотаж с Миков. Неведнъж след това я обвиняваха, че триумфът й е осигурен от нечисти сделки с лобитата в БСП. Първото послание след победата към нея отправи заместникът й в партията Стефан Данаилов - "Внимавай с кого се обграждаш".

Успя да издигне печеливша кандидатура за президентските избори, въпреки нееднозначните насторения към Румен Радев в Столетницата. Игра "ва банк", гарантирайки с поста си и спечели.

По подобен начин тръгна и за този вот. Направи кардинални промени в устава, с една от които наложи ограничения от 12 години престой в парламента на червените депутати.

Изгражда образ на желязна лейди, но близка до народа.

Обича да качва снимки от срещите си с хора и посещенията си по места. Неизменно държи букет на фотосите. Тонът й често е рязък, особено към партийните опоненти. Не крие амбицията си към премиерския пост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 7 години

Корни, Путин поздрави ли те?

37

Анонимен

преди 7 години

Тя напираше толкова за дебат, но всъщност много е искала да я eбат. Няма нормален мъж който би се пожертвал.

36

Анонимен

преди 7 години

по-скоро желязна лелка... и дрехите и прическата...

fallback