Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Машинното гласуване разбуни духовете и се превърна в ябълка на раздора през последните седмици. Петър Славов от Нова Република сподели впечатлението си в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, че целенасочено се саботира въвеждането на машинно гласуване.

Той уточни, че 6 фирми вече са проявили интерес към обществената поръчка за осигуряване на машините, но по вина на ЦИК липсват ясни критерии.

Според него най-притеснително е "порочното решение на ЦИК" от 27 януари, което ограничава машинното гласуване само в 500 секции.

"На 10 февруари тепърва се обявява обществената поръчка, но няма критерии", подчерта Петър Славов.

Той добави, че на 13 февруари от ЦИК един час са се занимавали с него и заявлението с въпросите за критериите на обществената поръчка, вместо да решат казуса.

"От 2009 г. се провежда експериментално машинно гласуване на 11 вида избори. Смисълът е бил постепнно да се натрупва този капацитет от машини. Какво са правили досега - наемали са по 400-500 машини. Години наред безхаберие и сега извинение, че нямало време", настоя Петър Славов.

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев не се съгласи с мнението, че ЦИК е била недобросъвестна. По думите му ЦИК не е имала ангажимент по осигуряване на машините, а той е бил изцяло на Министерския съвет.

"На 3 февруари предвидихме въвеждането на машинно гласуване във всички избирателни секции. Беше необходимо време да бъде подготвена документацията за обществената поръчка. Запитванията от фирми не означават, че са подали предложенията си по обществената поръчка", разясни гостът в студиото на Симеон Белев.

Александър Андреев не счита, че има изземване на функциите, след като говорителят на служебния кабинет обяви, че по-скоро няма да има машинно гласуване във всички секции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Комисаря бай Иван

преди 7 години

Вкарването в закона на машинното гласуване е саботаж към демократичната система в България !Борисов е "проспал" 24 месеца , преди да хвърли оставката и вероятно това е с умисъл!При Борисов всичко е с цел и интрига !Не е чист човек , не му вервайте!

25

Flex

преди 7 години

Няма никакъв проблем да се направят (а и се правят в момента в българия) евтини и неразбиваеми машинки за гласуване, включително и от самите създатели. Казвам го като човек, занимаващ се десетина години с платежни терминали. Просто не се иска да бъде честно и неманипулируемо гласуването.

24

до Наблюдател

преди 7 години

Принципно си прав, няма как нещата да станат за утре, но от друга страна ЦИК също не са света вода ненапита - не е редно да си се пооцапал организационно (проблемите с предаването на бюлетините и протоколите в Арена Армеец, чакащите с часове пред секциите в чужбина...) и да продължаваш да се подпипкваш, почесваш и да си го караш все едно, че нищо не се е случило. Сигурно са направили някакъв анализ, в него би трябвало да има и набелязани мерки, значи време е някои да почне и да поработва

fallback