Снимка: Булфото, архив
fallback

Неадекватната структура на икономиката и експлоатацията на хората, както и начинът, по който страната ни организира външната си търговия са причините са бедността в България, смята лидерът на АБВ Константин Проданов.

Oще по темата

"Експлоатацията вътре в страната ни се изразява в ниски заплати и пенсии, ниски доходи, износ на национален капитал", коментира той по време на форум, организиран от дискусионен клуб "Промяна", цитиран от пресцентъра на АБВ.

Според него структурата на българската икономика в момента е типична за страна от третия свят, изнасяща главно материали и суровини с ниска степен на преработка и ниска добавена стойност.

"На нас се опитват да ни отредят мястото на периферия и да ни направят донор на суровини и човешки капитал и пазар за ширпотреба и полуфабрикати", коментира Проданов.

По думите му в България отсъства едър национален капитал, което закономерно води и до липса на големи по международните стандарти компании, които имат ресурс и търпение да инвестират, а 99% от фирмите в страната са микро предприятия – с до 10 заети, работещи предимно в дребната търговия и услугите, които просто се борят за оцеляване.

"С такава икономическа структура България ще бъде обречена на бедност, а за да се преодолее това състояние са нужни активни действия на държавата в три основни, взаимообвързани направления", смята лидерът на АБВ.

Според него е нужно да се определят като приоритетни няколко икономически сектора с висока добавена стойност и силен експортен потенциал, които да бъдат източници на растеж в следващите десетилетия.

Проданов призова и за данъчна реформа като се въведе прогресивна скала със семейно подоходно облагане и запазване на плоския данък за бизнеса.

"Нужно е да има и скок на заплатите, защото сега средното възнаграждение у нас е само 25% от тази в страните  Европа, а ако продължаваме да се рекламираме пред света, единствено като страна с евтина работна ръка, сме обречени завинаги да останем такава", настоя лидерът на АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 7 години

младите хора са си млади и възгледите съм и други. ЛИЧИ СИ, НАЛИ ?

37

Анонимен

преди 7 години

Съобразно иниациативата и човешките норми, в съвкупност с европейскат либерална политика, и виждайки в господина новите парламентарни възгледи съобазени с европейската интеграция и новите евроатлантически ценности и новият демократичен път на партията разбрах, чеОТКРИХ ТОПЛАТА ВОДА :-))))))) АМА СЪМ ГОТОВ ЗА ЕВРОДЕПУТАТ, А :-)))))))

36

Анонимен

преди 7 години

Я, ТОВА Е ТОПЛА ВОДА :-) :-) :-) :-)

fallback