Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Има подем в БСП и той е резултат от доброто представяне на президентските избори, смята социологът Живко Георгиев.

Според него другата причина за този подем са симптомите и усилията за обновяване, които демонстрира БСП в най-съществените аспекти на политическия продукт.

"Има обновяване и стремеж към обновяване. Навярно ще го видим в листите, в персонално измерение. Има и търсене на безспорно леви печеливши идеи в сферата на идейните продукти. Има и симптоми за връщане на куража сред структурите на БСП. Това са предпоставките за повишеното влияние", коментира той пред БНР.

Георгиев смята, че от, това от което БСП могла да се възползва е растящата чуваемост към нещата, които казват от партията.

Това особено се откроява на фона на пълната изолация и мълчание, в което беше изпаднала преди, смята той.

Другите основни партии на политическата сцена също "дават знаци, че са извлекли поуки" от изборите и от огромния потенциал за наказателен вот и в политическите им оферти присъстват множество леви по естество идеи, обобщи Георгиев, според когото БСП не бива да подценява това.

За шансовете на АБВ и "Движение 21" на предстоящите избори, социологът припомни, че в повечето европейски страни има по няколко леви партии.

"Очевидно възстановяването на позициите на лявото минава през борба и конкуренция на различни леви версии.
Това ще покаже коя е стратегически печалившата линия, ако изобщо е една във всичките страни, които да противодействат не само на губещия позиции "класически" десен неолиберален комплекс от идеологии, но на надигащия се популизъм", каза Живко Георгиев.

Според него обаче лявото, в сегашната ситуация, е по-скоро заплашено от популизма, отколкото от десницата.

В дясното пространство у нас, а и в Европа има множество политически субекти, които се различават помежду си, изтъкна Георгиев, според когото навлизаме в период на реидеологизация и времето ще покаже кои комплекси от десни ценности ще се наложат

"И там е същата ферментация, от която не знаем какво ще излезе – дали ще се получи вино, или оцет", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 7 години

Защо ли си си мисля че пак ще ни излъжете-естествено заедно със всички останали с които и без това сте си едно !

47

?

преди 7 години

Изкуфелия наистина ли се надява да успее още веднъж да се пребоядиса и пак да докопа голямо парче от баницата?Защо не, народът е казал "Всяко чудо до три пъти!"

46

Любопитко

преди 7 години

И ако претърпят пълен изборен провал, Корнелия в коя партия ще прескокне пъргаво, като козичка?Дали ще успее да го направи още в първите дни след изборите, когато все още не е обявено кои ще бъдат назначени на най-апетитните места? Та да се шмугне тя и да заеме някое от тях!Иначе просто няма да е Корнелия!А полугладните, мръзнещи бабички с крехка надежда ще гласуват за столетницата и ще чакат тя в съкратени срокове да им изгради комунизъм ...

fallback