fallback

Общ преглед

 

Президентът Румен Радев препотвърди евроатлантическата ориентация на България на срещата си в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите на Радев фактът, че първото му работно посещение е именно в Белгия, е знак за обща ценностна система и отговорности с алианса.

За нас в България НАТО остава изключително важна организация за защита на сигурността на държавите членки и за гарантиране на стабилност извън границите на алианса, заяви Радев на съвместна пресконференция със Столтенберг.

Българският президент поясни, че отбранителният потенциал на НАТО трябва да върви ръка за ръка с Русия.

"Нарастването на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО трябва да върви  ръка  за ръка със  задълбочаване на диалога с Русия за избягване на конфронтация, за избягване на неразбирателство и за снижаване на риск. Както и президентът Тръмп сподели, основните заплахи днес са международният тероризъм, борбата с „Ислямска държава“. Тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят усилията на НАТО и на Русия - и в Близкия изток и в борбата с глобалния тероризъм", заяви Радев, цитиран от БНР.

Oще по темата

„Когато става въпрос за отношението към Русия, това е пропорционален отговор към поведението на Русия, която изгради голяма военна мощ в последните години и използваше военна сила срещу съсед”, припомни Столтенберг.

Радев декларира, че България ще прави занапред всичко необходимо, за да се гарантира общият принос за колективната отбрана и сигурност. За последните три години НАТО претърпя сериозна адаптация, България е част от нея и този процес ще продължава, защото така изисква международната обстановка в момента, каза президентът Румен Радев.

Той е уверил генералния секретар, че България ще положи максимални усилия, за да постигне решенията от Уелс за достигане на 2 процента от БВП на разходите за отбрана.

Вчера Радев се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Президентът днес ще има срещи и с българската делегация в централата на НАТО и във военното командване на Алианса в Монс, Белгия. Моментът е особен, защото в Източна Европа е в сила най-големият план за подсилване на границите на Алианса след края на Втората световна война.

Вече са изпратени 4 батальона в балтийските държави и Полша от 800 военни. В Югоизточна Европа за 9 месеца ще бъдат ротирани бронетанкови войски от САЩ, а България и Румъния ще бъдат домакини на множество мащабни военни учения. В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада, в която България ще се ангажира да прати до 400 военнослужещи. Черноморският регион е от ключово значение за Алианса.

В Брюксел Радев ще се срещне и с българските военнослужещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

277

Анонимен

преди 7 години

Как ли ги сметна тия 35%? Ти не си математик. Шорошоидите могат само да броят центовете грант. Сметките ви ги правят от Козяк.

276

Анонимен

преди 7 години

Чудя се това български президент ли е. Направих кратка извадка от изказванията му след като стана президент. В тях България е спомената с 35% по-малко от Русия. Чудя се дали изобщо въпросния мики маус е българин. Най-вероятно е руснак с български паспорт. Иначе го бива да говори за чуждопоклоничество поклонил се в стойка Г на Русия. Но виновни са избралите го *** и национални предатели. Които вместо да бъдат екстадирани са оставени да гласуват.

275

ИСТИНАТА ЗА БГ

преди 7 години

Българина е фурнажийска лопата

fallback