Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Ревизия на кабинета "Борисов" 2 трябва да има, но не с много дълъг период, а на последните два месеца. Такъв прочит на новата политическа ситуация представи пред Bulgaria ON AIR социологът Михаил Мирчев.

Заявка за такава ревизия дава служебното правителство, назначено от президента Радев, също коментира Мира Радева.

"За мен проф. Герджиков е един изключително почтен и много умерен политик и аз специално смятам, че на обществото му се дължи някакъв вид ревизия, защото остана усещането за някои неща, които стават, особено в сферата на бизнеса, при обществените поръчки", посочи Радева.

"Не виждам друг аргумент освен усещането за запушена политическа и икономическа атмосфера. България има нужда от едно отпушване на напрежението, два милиона и половина души гласуваха срещу статуквото и това статукво е на всички партии. Хората гласуваха реално срещу тази политическа система, срещу всички партии вътре. В този смисъл да се говори, че Румен Радев щял да работи за БСП или за ДПС - това е глупост. Играта е за избирателя", продължи тя.

Радева сподели, че не била впечатлена от встъпителната реч на новия държавен глава, но затова пък, със състава на служебния кабинет, той дал категорична заявка за надпартийност.

А Мирчев посочи, че голямата роля на служебното правителство е провеждането на честни избори. Отговорността за тази задача падала най-вече върху временно изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Димитър Узунов. По думите на Мирчев механизми за злоупотреби с вота на гласоподавателите са били извършвани пред няколко години, а резултатът - 250 хил. фалшифицирани гласа.

Що се отнася до самите предсрочни парламентарни избори и шансовете на отделните партии за успех, Мира Радева коментира:

"На този етап смятам, че става дума за практическо равенство. Много е важно как ще подходят партиите в съставянето на листи. Водачите на листите трябва да са ярки, разпознаваеми лица от нов тип".

По думите ѝ в момента ГЕРБ на практика освобождава пространството център - дясно, а това от своя страна дава потенциал за развитие на десните партии.

А според Михаил Мирчев шансовете на конкретните формации - ДСБ и "Да, България", се свеждали до 2% на изборите, прогнозира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase