Снимка: Булфото, архив

Само за патриарх не са ме канили. Така с типичното си чувство за хумор проф. Огнян Герджиков коментира той преди време поредната си политическа номинация.

Още по темата

При всяко раздаване на постове името на бившия парламентарен шеф и депутат от НДСВ неизменно присъстваше.

Номинираха го за президент, за премиер, за кмет... Проф. Герджиков се завръща в голямата политика като служебен премиер точно 12 г., след като на 4 февруари 2005 г. бе отстранен от председателския пост на 39-ото НС.

Така знаковата дата, на която през 1997 г. Николай Добрев върна мандата и спаси България от национална катастрофа, се оказа също толкова знакова за професора по право Огнян Герджиков. И може да се приеме за ден на реабилитация.

Назначаването на Герджиков начело на служебното правителство се тълкува като сигнал от президента Румен Радев, че е готов на диалог с всички политически партии. Защото изборът на професора е знаков - известен с чувството си за справедливост, през годините царистът бе ухажван и от леви, и от десни. През 2001 г. професорът по право влезе в политиката неподготвен и си го признаваше.

Въоръжен с добри правни знания и перфекционист в работата си, бързо се ориентира в законодателната област. И до днес негодува срещу некомпетентни текстове в законите, както и срещу юридическото невежество на властта. Често дава пример на студентите си по право с недомислици в нормативните актове.

А в последните години критиките му към случващото се в държавата намериха стихотворна форма - написа поема срещу недъзите на здравната система.

Има развито чувство за обективност, което не се случва често в политиката. Казва това, което мисли, и често си пати заради голямата си уста. Не обича лицемерието и признава грешките си. Казва, че преди всичко е юрист и преподавател, а за толкова години в политиката така и не се е научил да е политик. Може би затова и кръсти автобиографията си “Аз не бях политик”, която представи също на 4 февруари преди 2 г.

"Така съм устроен, човек не трябва да се взема прекалено на сериозно и винаги трябва да се оглежда в огледалото на другите, за да не изкривява представата си за себе си", казва той пред "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase