Снимка: архив Bulphoto

Суперлативи за новия служебен премиер Огнян Герджиков изпълниха кулоарите на парламента няколко часа след като официално стана ясно, че той ще е служебен премиер в правителството на президента Румен Радев.

Партийни лидери и депутати от различни цветове един след друг изтъкваха добрите му страни - балансиран, познат, "свестен", умерен...

Неофициално в кулоарите на парламента някои припомниха и че новият премиер и бивш шеф на парламента носи душа на поет.  

Преди време Огнян Герджиков написа и издаде стихотворна книжка за деца със заглавието "История с Мечо, с патоци и с Лиса, история, дето съвсем ще ви слиса"*. Дали ще ни слиса?, пошегува се депутат.  

Официално обаче народните избраници не пестяха похвалите си.

"Всеки, когото питате, ще ви каже, че г-Герджиков е свестен човек", каза пред Dnes.bg Росен Петров от БДЦ. Той си спомни, че му е предавал по търговско право и го познава като умерен човек и брилянтен юрист.  

Според Росен Петров сред предимствата на Герджиков било и това, че е центрист по убеждение - нито ляв, нито десен.

"Спомням си когато бях в телевизията, той имаше една инициатива - "Да събудим спомена за българите в Албания. Правеше го абсолютно доброволно, обикаляше по телевизиите с цел да кани водещите да говорят по тази тема. Само добро мога да кажа", каза още Росен Петров.  

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не спести похвалите си за служебния премиер Огнян Герджиков. Според воеводата той е умерен политик, прекрасен юрист, така че не трябва да се очакват резки движения.

Каракачанов е убеден, че с такъв служебен премиер няма как кабинетът на Румен Радев да не подготви честни избори. Освен това от биографиите на служебните министри на външните работи и на отбраната ставало ясно, че няма да има промяна в международната политика.

Шефът на групата на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че Герджиков е добра фигура за служебен премиер.  

"Поне досега, за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно. Смятам, че това е един добър избор", отсече той.  

Соцлидерката Корнелия Нинова обаче предпочете да не прави коментар, засега. Причината – искала да погледне на служебния Министерски съвет в цялост. Така че тя отсече, че ще изчака първо да излезе указът за състава на служебния кабинет и след това да каже тежката си дума.

"Г-н Герджиков го познаваме, той е публично лице, професор по право, винаги сме имали положителна персонална оценка към него", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той коментира и че излизащите имена за министри също показват, че служебният кабинет ще бъде съставен от доказани експерти.

Похвали дойдоха и от АБВ.  

"Президентът се спря на един много уважаван и умерен човек. Мисля, че професорът не само ще осигури основната работа по подготвката и провеждането на изборите, но и при него и при министрите ще има приемственост в държвата", каза Георги Кючуков от партията на Първанов.

Единствен лидерът на ДСБ Радан Кънев се оказа разочарован от избора на служебния премиер.

"Аз не познавам Герджиков, но бяхме на коренно противоположи мнения за съдебната реформа, така че това за мен не е добра новина. Винаги съм бил резервиран по отношение на кадрите на НДСВ, защото мисля, че връщането през задния вход в политиката не е най-добрият знак", отсече тъмносиният депутат. Иначе той виждал един доста амбициозен кабинет, за който се надява, че ще оправдае доверието на президента Румен Радев.  

* История с Мечо, патоци и Лиса

Камбаната звънва, оглася гората,

тревожно вълнува на всички сърцата.

Пристига веднага на тази поляна

Сърничка скоклива, в пот цяла обляна.

Пращят сухи клони, това е Мецана -

Угрижена много, до смърт запъхтяна.

След нея явяват се като по чудо

Добрите животни, дори и... влечуго.

Вижте, язовец пристига,

А след него - чучулига,

Катеричка-катеринка,

Заедно с една калинка,

Ежко-Бежко таралежко -

Бързал много, диша тежко,

Пъстра жаба кривокрака

Скача в миг из храсталака,

Тромавата костенурка

(Кой знай що в ръката с хурка),

Чер лалугер кат калугер,

Дългоопашат синигер,

Охльо-Бохльо рогоносец,

Пеперудка лекокрила,

Косе-Босе дългоносе,

Гущер шарен опашати,

Още - твари и пернати  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase