Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Много българин. Така лидерката на БСП Корнелия Нинова описа новия президент Румен Радев минути след като той се закле като петия държавен глава на страната.

"Винаги в центъра на мислите и действията си е поставял националния интерес. Дайте му време и съдете за него по делата. Ще видите, че България има достоен държавен глава", каза шефката на социалистите.

Още по темата

"Радев е много българин, това ще е водещото при него. Винаги България, националното, родолюбието е било водещото в решенията и действията му. Това ще се отрази на всичко, което ще прави оттук нататък", изрази още убеденост червената лидерка.

Тя разсея съмненията, че заради липса на политически опит новият президент няма да се справи с отговорността да е държавен глава и да формира служебно правителство.

"Познавам Радев и вярвам, че ще се справи възможно най-добре. Убедена съм, че ще има професионален служебен кабинет от хора родолюбци, почтени, честни. Вярвам че ще направи това, защото познавам президента", каза Нинова.

Тя отново повтори, че БСП не взима никакво отношение към състава на служебното правителство.

"Това е въпрос на принцип и демокрация. Не може една партия, която е подкрепила и издигнала господин Радев, да казва на държавния глава, на цял народ, какво да прави и как да го прави. Тоест възстановяваме нормалността в държавата", каза още Нинова.

Лидерката на БСП разкритикува отново мандата на Росен Плевнелиев: "Не бива в това да се вижда персонална оценка, но мандатът на г-н Плевнелиев беше провал за президентската институция. Нека го приемат като политическа оценка, а не като унижение на личността".

Тя сподели виждането на Радев, че в днешната политическа реалност има много тревоги. Според нея това били несправедливостта, корупцията, мафията, бедността.

Корнелия Нинова също се възмути от поведението на част от депутатите, които прекъсваха речта на новия президент.

"За съжаление в днешния тържествен ден част от народните не показаха уважение към президентската институция, това е едно предупреждение към следващите", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase