Реформаторите се разтревожиха от някои изказвания на новоизбрания президент Румен Радев, който след два дни официално ще влезе на "Дондуков" 2.

Заради оставката на кабинета на Бойко Борисов обаче той ще трябва да разпусне парламента, да състави служебно правителство и да насрочи датата за предстоящите избори, което според депутатите от РБ означава, че цялата власт ще бъде в ръцете му в следващите няколко месеца.

Още по темата

Пред чужди медии обаче с изказванията си той намекнал за ревизия на евроатлантическата принадлежност на България и прокарвал внушения за алтернативни позиции.

Заради това от РБ настояват парламентът в последните си дни живот да приеме декларация, с която категорично да заяви евроатлантическата ориентация на България.

"Само преди няколко дни отбелязахме 10-годишнината от присъединяването на страната ни към ЕС – един от най-важните и най-консенсусни исторически избори на българските граждани", припомни съпредседателят на групата на реформаторите в парламента Найден Зеленогорски.

Според него във все по-сложната и напрегната международна обстановка и на фона на встъпването в длъжност на Радев, Народното събрано е длъжно ясно да декларира евроатлантическата ориентация на България и да се обяви срещу всякакви опит този избор да бъде подлаган на съмнение.

"Призоваваме новия държавен глава да се отнася с уважение към избора на българските граждани, да спазва Конституцията и да не поставя стабилността на обществото и националната сигурност в риск заради чужди интереси", отсече Зеленогороски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase