Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В началото на 2017 година политическото махало сменя посоката си. Предстои да се види до каква степен ще се придвижи вляво.

Това прогнозират наблюдателите от Института "Иван Хаджийски" в годишния си политически анализ. Сред авторите му са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и Борис Попиванов.

"Страната тръгва към предсрочни избори без предизвестен изход. Партийната система излиза от периода на доминация на една политическа сила", смятат те.

Още по темата

Анализаторите смятат, че 2014 г. и 2015 г. са довели БСП до най-тежката криза в левицата след промените. Сега обаче се наблюдавал възход на левицата и обезличаване на АБВ.

От Института акцентират и на ролята на ДПС. Те припомнят, че през 2014 година движението е поело курс надясно, а в края на 2015 година е започнало нов преход наляво.

"ДПС сега е в центристката позиция с отворени врати и вдясно, и вляво", смятат наблюдателите.

Според тях един от големите въпроси на започналата година ще е дали Бойко Борисов ще намери подходяща формула, за да се спре започналото движение на ГЕРБ надолу.

Друг от важните въпроси на 2017-та според анализаторите е и дали БСП ще съумее да се утвърди като основен изразител на исканията за промяна.

Сред очакванията за новата година са и партиите да се определят спрямо новия президент Румен Радев. Същото ще трябва да направи и той.

"Това ще проличи от ключовия въпрос кой и какъв ще е служебният министър-председател. Кои и какви ще са министрите", смятат анализаторите.

Според тях едно от най-важните предизвикателства пред Румен Радев ще е излъчването на български еврокомисар. Наблюдателите от Института смятат, че тази задача на новия президент се подценява за сметка на други въпросителни като предстоящите парламентарни избори и натискът за промени в избирателната система.

"Съществено е доколко новите консервативни, националистически и популистки движения ще се интегрират в политическия естаблишмънт. Важно събитие за подреждането на политическия пъзел несъмнено ще бъде номинацията на бъдещия български еврокомисар", пишат в анализа си анализаторите.

Според тях наследството на 2016 година не са само рискове, а и нови шансове. 2017-та ще бъде със сигурност година на промени, главният въпрос е: Ще бъде ли направена крачка към политическата рационалност?, завършват анализа си от Института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase