Снимка: Пресцентър на ДПС

На възпоменателен митинг по повод 32 години от началото на т.нар. възродителен процес ДПС в кирковското село Могиляне направи заявка за участие във властта след предстоящите извънредни парламентарни избори.

"Нашата цел е да сме част от едно ценностно мнозинство в бъдещия парламент на страната и да сме част от изпълнителната власт", заяви пред Тюркян Чешма председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обаче беше категоричен, че партията му няма да участва в аритметически мнозинства, съставени от партии с несъвместими политически и идеологически ценности.

Очакваме ДПС да бъде най-малкото трета политическа сила в страната, за да имаме адекватно участие в управлението на страната, заяви от своя страна заместник-председателят на ДПС Хасан Азис.

Темата коментира и евродепутатът от ДПС - Либерален Алианс Неджми Али. По думите му предстоящите извънредни парламентарни избори са много важни, защото те представляват пътя за връщането на ДПС във властта.

В словото си пред многолюдния възпоменателен митинг Мустафа Карадайъ припомни няколкократната смяна на имената на мюсюлманите преди 1989 година. Според него това е станало възможно, защото "имената бяха сменяни на групи и групички".

"Обединихме се в мъката, в страданието, в потъпканото ни достойнство", каза Карадайъ. И не пропусна да отбележи, че за последните 26 години имало най-малко 6 опита за разделение на ДПС, два от които в последните две, но всичките те - неуспешни.

ДПС няма нужда от това разделение и няма да го допуснем, категоричен бе лидерът на ДПС.

Във възпоменателния митинг по повод 32 години от началото на "възродителния процес" в България участваха още евродепутати от ДПС, народни представители от партията, цялото нейно ръководство, гости от Турция в лицето на представители на опозиционната в южната ни съседка Народно-републиканска партия, кметове на общини и населени места жители на кирковската община.

В сутрешните часове преди проявата на ДПС, членове и симпатизанти на ДОСТ начело с лидера си Лютви Местан и турския посланик Сюлейман Гьокче проведоха и паралелен възпоменателен поход до гроба на загиналата от заблудил се куршум 18-месечна Тюркян, както и възпоменателен митинг пред паметника на загиналото дете.

До сериозни сблъсъци не се стигна и доколкото ги имаше, те се изразиха във вербални нападки между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase