Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Правителство с мандат на Реформаторския блок няма да има!

Утре реформаторите ще го върнат на президента Росен Плевнелиев и ще се върви към предсрочни избори, защото такава била нагласата на обществото.

Въпреки совалките през последните няколко дни се оказа, че има точки, по които не ГЕРБ, РБ и ПФ не са успели да се разберат и заради това кабинет в рамките на това Народно събрание няма да има.

Обратът беше изненадващ, след като вчера представители и на трите политически формации анонсираха, че напредват и в публичното пространство дори се завъртяха имената на потенциални премиери на евентуалното реформаторско правителство.

След продължили два часа преговори днес обаче шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов отсече: "Имаме определени различия, по които не можем да имаме консенсус и съобразявайки се с обществената нагласа за предстоящи избори не можем да направим правителство в рамките на 43-тото Народно събрание".

Той, както и представителите на реформатори и на патриотите, останали доволни от разговорите по време на много срещи, които проведоха, откакто Плевнелиев даде мандата за съставяне на кабинет на РБ.

Въпреки това се оказало, че няма как да се обединят около претенциите на всички.

Зам.-шефът на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски обясни, че по време на преговорите всеки бил застъпвал своите важни теми, по които държал да се постигне единство, но до "златното сечение" не се стигнало.

Реформаторите искали да се приеме антикорупционният закон, да се направи съдебна реформа, патриотите настоявали минималната пенсия да удари 300 лева, да се засили борбата с мигрантите и с престъпността, за реформа в енергетиката, но за ГЕРБ някои от исканията били невъзможни на този етап.

"За нас е очевидно, че в рамките на този парламент не можем да постигнем ефективно целите си, надяваме се в следващия парламент да има достатъчно допирни токи между РБ, ГЕРБ и ПФ, за да можем да продължим с реформите", призна Зеленогорски.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов допълни, че диалогът между доскорошните коалиционни партньори, които стояха зад кабинета на Бойко Борисов преди той да хвърли оставка, бил доста сериозен и колегиален и се надява на същото добро сътрудничество и след предстоящия вот.

"Бяха положени максимални усилия на преговорите, за съжаление не можем да се похвалим с положителен резултат, но показахме, че не сме страхливци и няма да работим срещу собствения си народ и срещу нагласата му за предсрочни избори", обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Глас Народен

преди 7 години

Те са се разбрали, ама са мишоци и са се уплашили, че ще ги свалим много бързо и след това ще са аут от политическата сценаalarmanews/?s=%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2

94

Katun

преди 7 години

Sha stavami ravni...

93

ГОГО

преди 7 години

Кога най накрая ще има възмездие в тая страна и комунистите ще си платят за престъпленията,които извършиха срещу собствения си народ!?Хората,които трябваше да висят обесени по площадите след 89 година,днес си предават властта като щафета,27 години по-късно!В Румъния си платиха,в Унгария си платиха,в Чехия си платиха,тука не!Добре,че поне свобода да си изкажем мъката ни оставиха и най важно-отворени граници към един по-добър свят!

fallback