Снимка: архив Булфото
fallback

ГЕРБ ще води официални преговори за бъдеща подкрепа или бъдеща коалиция едва след връчването на третия мандат от президента.

Това обяви депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова след среща с ръководството на РБ в Министерския съвет.

Разговорите бяха поискани от Реформаторите в опит да разберат може ли да има мнозинство за нов кабинет в рамките на този парламент.

До казуса се стигна след като в края на миналата седмица президентът Росен Плевнелиев обяви, че обмисля да връчи третия мандат на Реформаторите.

Oще по темата

"ГЕРБ счита, че е много рано преди връчен втори мандат на БСП, още по-малко преди връчен трети мандат, да се водят официални разговори за бъдещи коалиции и парламентарни мнозинства", каза Стоянова, цитирана от "Фокус".

Тя обясни, че е редно да се изчака БСП да получи мандата от президента и да се види дали тя ще се държи като отговорна партия, която не иска да хвърля страната в хаос.

Петър Москов, който преговаря от името на Реформаторския блок, обясни, че по време на разговорите са били обсъдени в детайл двете години на съвместно управление.

"Дадохме си ясна сметка, че и двете политически сили са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани", каза още здравният министър в оставка.

И той потвърди, че в същински разговори за бъдещо мнозинство може да се влезе след като се изчака връчването на втория и на третия мандат.

От ГЕРБ пък призоваха новоизбраният президент Румен Радев да поеме своята отговорност и да приеме поканата на Плевнелиев да направят заедно сужебно правителство.

"Не само призоваваме Румен Радев, ние настояваме той и Илияна Йотова да си поемат отговорността, защото Плевнелиев ще бъде изправен, пред евентуален провал на преговорите пред хипотеза да прави правителство за 10 или 20 работни дни", каза Менда Стоянова.

Тя допълни, че няма да се намери сериозен експерт или политик, който би се съгласил да стане министър за 20 дни.

"Президентът Радев има сериозен вот на народа и негова отговорност и задължениее да отговори на поканата на Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство. Още повече, че целта на това правителство е именно подготовката на изборите. Иначе изпадаме в смешна ситуация, която за мен ще повлияе върху икономиката и развитието на страната", добави Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

55

преди 7 години

Тази ментарджийка почти измести вожда!Мендо,прочети поне конституцията ,за да научиш,ме Радев не е президент,а само спечелил изборите за президент!Президент е Плевнелиев и той отговаря за държавните дела до 20-ти януари 2017 г.Не заблуждавайте хората!Вече сте пълен аут!Край с вас!Точка!

50

ха

преди 7 години

Росенчо да се откаже и да напусне предсрочно или да си изпълнява задълженията и да не търси изтривалка. Тази леля пък се взе за прекалено голяма работа, че все и ум да раздава. Госпожо Калкулатор, има кой да раздели на магаретата сламата!

49

Анонимен

преди 7 години

Не пиши Президент с главна буква ,защото ми се чини ,че и този новият не е по-добър от старите. Всички които са от червената боя са научени от партията-майка на далавера ,отворили са *** и нямат наяждане.......

fallback