Снимка: Bulgaria On Air

БСП нарече консултациите за съставяне на ново правителство в този мандат на парламента фалшиви разговори и напън за удължаване на властта на сегашния кабинет.

"Не можем да разберем целия този напън и всички тези, до голяма степен, фалшиви разговори, за какви ли не правителства в този парламент". Това обяви най-младият член на Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Зарков потвърди, че левицата ще върне мандата за съставяне на правителство, след като го получи от президента Плевнелиев.

Още по темата

"БСП разполага с 38 народни представители. Абсолютно несериозно е, имайки предвид радиклните промени, от които страната има нужда, ние да тръгнем да ги реализираме с толкова крехко доверие", каза социалистът.

Той беше категоричен, че страната върви към избори.

"Това е напълно нормално и ние наистина не можем да разберем целия този напън и всички тези, до голяма степен, фалшиви разговори, за какви ли не правителства в този парламент", поясни Зарков.

Според него протяжните консултации и прехвърлянето на мандата от една политическа сила на друга са индикатор, че се цели удължаване на властта на правителството в оставка.

"Аз разбирам тезата на Росен Плевнелиев, разбирам също, че не е особено приятно да ти се налага да назначиш служебен кабинет в последните дни от собствения си мандат и да си тръгнеш на върха на една политическа криза", каза социалистът. 

Левите обаче не можели да разберат защо трябва да се насилва една обстановка, която е обективно невъзможна.

"Можеше тази обективна невъзможност да се констатира още преди две седмици, вече да имаме служебно правителство, което щеше да работи спокойно с ясен мандат при работещ парламент", коментира още Зарков и допълни: "Ако наблюдаваме действията в последните седмици, може да имаме съмнения дали това е, за да не се направят определен брой разпоредителни сметки, дали това не е, за да се уредят хора на позиции".

БСП се дистанцира от президента си Румен Радев и обяви, че няма да му търси отговорност за президентските дела.

"Левицата ще оценява работата на новоизбрания държавен глава така, както е правила и с останалите, с разликата, че от БСП вярват искрено и силно в капацитета на Радев", каза още Зарков.

"Предстои социалистите да представят национален план за развитие на България - кампания, за която левицата се подготвя изключително сериозно", обясни още Зарков.

Още четете в Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase