Архив: Булфото
fallback

Ще има ли предсрочни избори или някоя от водещите партии ще се наеме да довърши останалите 2 г. от мандата. Това ще стане ясно днес по време на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

Заседанието ще започне от от 10.00 часа на "Дондуков" 2 и е на тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

"Целта на КСНС е само една – как да намерим решение за запазване на политическата и парламентарна стабилност в държавата", заяви президентът Росен Плевнелиев, след като страната попадна в политическа криза.

Държавният глава покани както всички парламентарно представени партии, така и наследника си ген. Румен Радев. Той обаче вчера съобщи във във Facebook, че няма да участва.

"Оценявам протоколния жест на г-н Плевнелиев, но не мога да присъствам преди встъпването си в длъжност. Днешната ситуация е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Отговорността да се ходи ли на предсрочни избори е изцяло на парламентарните сили и не бива да се размива”, написа Радев в социалната мрежа.

Още преди дни новоизбраният президент даде да се разбере, че няма да се ангажира със служебно правителство, ако се стигне до такова.

Вече е сигурно, че премиерът в оставка Бойко Борисов ще върне проучвателния мандат, който президентът Плевнелиев ще връчи първо на ГЕРБ. Ще го направи още в деня на получаването му. Председателят на БСП Корнелия Нинова също заяви, че левицата няма да прави управление преди парламентарни избори. Третият мандат ще бъде връчен на партия, която президентът избере - не е задължително тя да е третата по големина.

От РБ заявиха, че биха приели мандат. От Патриотичния фронт също са готови да пробват правителство, в случай, че Борисов откаже да е премиер, а президентът Плевнелиев даде третия мандат на тях.

Ако се окаже обаче, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена датата, на която да се проведат парламентарни избори.

Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

Да носят мокри кърпички, че носа на Ревлю е фонтан.

16

(-_-)

преди 7 години

Дезертьори! Омазаха се с го***на до ушите и да дойде някой да сподели отговорност.. Гадни номерца..

15

АлаІБала

преди 7 години

Множество хора от различни партии гласуваха за ген. Радев, за да се отстранят от властта Боко и Цоко. Няма нужда да спасява упоменатите калпазани. По Конституция става Президент, когато се закълне! ГЕРБ да се съберат на конгрес и да търсят отговорност от главатарите си, но тъй като не са партия а завера за грабежи, ще предпочетат да се да се разбягат и да станат другаде клиенти. Пазете се от тях, те бяха и в НДСВ.

fallback