Снимка: архив Булфото

Патриотите направиха свои сметки и прецениха, че като се вземат пари от военното министерство, предвидени за купуването на фрегати за военноморските сили, ще има средства за скок на минималната пенсия на 300 лева.

Патриотите са записали в предизборната си програма, че най-ниската пенсия през следващата година ще е 300 лева и докрай остават верни на обещанието си. Според тях през третата година от мандата на правителството, макар и да е в оставка, е назрял моментът да се направи такова увеличение.

За да стане това те имат две предложения за поправка в бюджета преди той да бъде приет окончателно от парламента – минимална пенсия от 300 лева и по-ниска минимална пенсия - 200 лв., но с преизчисляване на всички пенсии, пропуснати в стари периоди.

Така ще бъдат осъвременени над 1 млн. и 700 пенсии, обясни депутатът Искрен Веселинов. Той разясни, че патриотите предвиждат парите да дойдат от няколко направления.

"Излишен лукс е проектът за фрегатите, от които намаляваме с 200 млн. бюджета на Министерство на отбраната", коментира той. По думите му тези 800 млн., които ще влязат в икономиката ще имат положителен за бюджета ефект.

"Реално около 201 млн. ще се върнат под формата на данъци“, допълни Искрен Веселинов.

Отделно прогнозата на патриотите е около 500 млн. лв. допълнително да бъдат събрани като ДДС и акзиц.

Искрен Веселинов обясни, че през следващата година ще настояват да се извърши реформа за прекратяване на порочната практика за безразборно отпускане на инвалидни пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase