Снимка: Булфото

Спонтанният бунт на бежанците в лагера в Харманли стана причина опозицията да разкритикува за пореден път политиката на правителство в оставка спрямо мигрантите.

Според соцлидерката Корнелия Нинова сблъсъците между мигранти и полиция са се случили заради неадекватната политика на отиващата си власт.

Още по темата

"От толкова време алармираме за тези проблеми, които се случиха там. Включително здравните и рутинни проблеми. Като нехаят и само се тупат в гърдите колко много са свършили, дотук ще се стигне", обвини Нинова.

Според нея решението, лагерът в Харманли да бъде преобразуван в център от затворен тип, е закъсняло.

Тя припомни, че дори новоизбраната вицепрезидентка Илияна Йотова е опитала да влезе в лагера заедно със свой колеги евродепутати, но не им е било разрешено заради заразите в центъра.

За патриотите пък проблемът отдавна е на дневен ред. Националистическите организации бяха и инициаторите на два протеста, които се проведоха в Харманли с искане за затварянето на центъра в града.

"Нужно е да има репресивна реакция на бунта на бежанците в лагера в Харманли, призоваваме вътрешния министър да я организира незабавно", отсече патриотът Искрен Веселинов и добави, че в момента органите на реда действат "меко".

Той припомни, че от ПФ са предупреждавали, че рано или късно ще се стигне до бунт на мигрантите. Според него всички тези, които палят и демонстрират неуважение към българския закон, трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък.

"Като преди това трябва да бъде установена съпричастността на всички онези, които са били подбудители и организатори на тези вандалски прояви и да понесат цялата строгост на закона, арести, излежаване на присъди и всичко останало", настоя Веселинов.

Освен него и Борис Ячев, също от ПФ, коментира, че МВР и външно министерство действат нерешително спрямо мигранти и бежанци.

"Те трябва да действат в синхрон, не само да бъдат издирени и наказани подбудителите и извършителите. Те трябва да бъдат репатрирани. Това са хора, които нямат статут, те са в очакване за получаването на някакъв статут", каза той.

Ячев призова да се приложат и мерки от международното законодателство за мигрантите, които нарушават законите.

"Категорично да не получат статут и да бъдат върнати там, откъдето са дошли", отсече патриотът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase