Бойко Борисов. Снимка: БТА

Това "беше един протестен вот срещу досегашната политика, срещу политическия истаблишмънт. И най-вече - тежък удар за кабинета "Борисов", казва политоложката Йохана Даймел по повод резултатите от президентските избори в България пред Дойче веле.

Макар че победата на Румен Радев се е очертавала още през последните няколко дни, Даймел е изненадана, че той е спечелил така убедително.

Помолена да коментира заявеното от Борисов намерение да подаде оставка, Даймел казва: "Ще отговоря малко нестандартно: за сравнително кратко време Борисов на два пъти се опари с женски кандидатури. Смяната на българската кандидатка за ООН - Георгиева на мястото на Бокова - беше също толкова голяма катастрофа, колкото и късното издигане на Цачева. А това е много болезнено за мачо като него, който вярва, че може да се справи с всяко предизвикателство, ако просто фамилиарничи и се държи като човек от народа", казва политоложката.

Тя посочва, че заради оттеглянето на АБВ от управлението и заради проблемите в Реформаторския блок Борисовото правителство на малцинството вече няма солидна база за управление. Даймел обаче отбелязва, че според проучванията, макар и да губи подкрепа, ГЕРБ продължава да бъде най-силната партия в България.

"А това означава, че при евентуални предсрочни избори Борисов ще тръгне да си търси нови партньори, които по всяка вероятност ще припознае в лицето на ДПС и на националистическите формации", смята политоложката.

Даймел изрази опасения, че в предизборната борба, която започва де факто още днес, няма да надделеят разумните аргументи. "Очаквам по-скоро мръсна популистка битка. А това определено няма да се отрази добре на България", оценява експертката.

Даймел припомня, че много пъти беше казано, че този президентски вот представлява и избор между проевропейската и проруската ориентация на страната. Според нея, ако сега възникне вакуум в управлението, Москва ще разполага с още повече възможности да засили влиянието си върху политиката и икономиката на България.

На въпрос как ще се отрази резултатът от тези избори върху българската външна политика политоложката отбелязва, че макар по конституция българският президент да не определя външната политика, той все пак може да дава насока.

"Видяхме го при Плевнелиев, видяхме го и в предизборната кампания на Радев. Докато първият предупреждаваше за опасността от разрастване на руското влияние в България, другият ще бъде запомнен с жестовете си към Москва. За никого не е тайна, че Русия влияе на българската политика и икономика. И сега въпросът е как ще се развие това влияние оттук нататък", казва Даймел.

"Ако рамковите условия вътре в самия ЕС бяха към момента по-благоприятни, с оглед на предстоящото българско председателство на ЕС новият президент би могъл да изиграе важна роля - например като отвори нови канали за комуникация с Москва и спомогне за намаляване на напрежението между ЕС и Русия. За съжаление обаче реалностите са съвсем други", посочва Даймел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase