Снимка: БТА

Кандидат-президентите Цецка Цачева и Румен Радев са двама много различни в езиковото си поведение опоненти.

Още по темата

Докато Цецка Цачева говори като обигран политик, при Румен Радев видяхме конкретност, лаконичност и яснота в отговорите, защото той не е свикнал толкова да бъде под лупата на прожекторите.

Този коментар след вчерашния заключителен дебат преди втория тур на изборите направи доц. Надежда Михайлова-Сталянова, преподавател от Софийския университет "Св. Климент Охридски", пред БНР. Тя оглавява и Центъра за изследване на политическата и журналистическа реч.

Според нея и двамата кандидати са се представили достойно въпреки различния стил на поведение и са доказали, че имат позиции, които могат да защитят.

Във високата политика подобни импровизации са предварително обмислени, подобен емоционален момент не е типичен, каза Сталянова по повод емоционалната лична история, която Цецка Цачева разказа в отговор на поставен въпрос.

По думите й този момент би могъл да се разкаже много по-неутрално и дистанцирано, но не би имал същия ефект. При всички положения този жест не минава незабелязано.

"Противопоставянето "комунизъм-антикомунизъм" работи само за една част от избирателите, но именно те са по-активните. Като че ли на българския фон това все още е работещо", отбеляза още Надежда Михайлова-Сталянова.

Тя отчете и промяна в политическото говорене в България през последната седмица. Според нея извън апокалиптичните прогнози дори говорът на Бойко Борисов е излязъл от непоклатимия му езиков образ, наложен през годините.

В анализ на кандидатпрезидентския дебат между двамата претенденти за "Дондуков" 2 политологът Димитър Димитров заяви, че на дебат избори не се печелят, но могат да се загубят. Той оцени дебата като равностоен: "Никой не направи груби, резки грешки, които биха се превърнали в медийна новина. В час и половина няма как да се стигне до задълбочени анализи и детайли, важни са първата реакция на мисълта и резките отговори", обясни още Димитров, според когото са се очертали съвсем ясни разделителни линии.

И Димитър Димитров посочи, че Цачева е давала по-дълги и многословни обяснения, а Радев по военному е използвал по-кратки фрази.

"Новината" около личната история, споделена от Цецка Цачева, не е споделена за първи път. Имало е обговаряне на темата през 2011 година, но тогава Цачева не е била толкова ясно очертана публична фигура, каза още Димитров, като се позова на своя справка в интернет.

Относно контекста на подобна биографична драма преподавателят изтъкна: "Този личен момент е важен за едно поколение, което може да си представи как подобни семейни тайни са тежали на хората цял живот".

За младите хора това изглежда съвсем различно, те гледат на събитията от началото на прехода и отпреди това като на история, като на средновековна история, те не могат да открият в него емоцията, допълни Димитър Димитров. За него целевата група-адресат на подобно емоционално откровение, е именно онази, която може да разбере голямата драма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase