Снимка: БТА
fallback

Не само американският народ, но и българските депутати очакват да има промяна в световната политика, след като републиканецът Доналд Тръмп спечели изборите за президент, след като надви Хилъри Клинтън в оспорвана битка.

Според част от родните народни представители, ако Тръмп удържи на обещанието си за сближаване на отношенията с Русия, България ще загуби, а според други – ще спечели.

Oще по темата

Опасенията на реформатора Гроздан Караджов са, че ако новата американска президентска администрация стопли връзките си с Москва и така сложи край на традиционното противопоставяне между Вашингтон и Кремъл, ще се загуби балансът, който за нас е много важен.

"Сега има опасения, че ще има оттегляне от тази роля на САЩ и капсулиране в местните проблеми като бедност, икономика, задлъжнялост. Ако това се случи, България ще се озове в неприятната роля да е член на ЕС, върху който ще се засили натискът на Кремъл", предупреди той пред Dnes.bg.

Гроздан Караджов добави, че явно ще трябва да чакаме още доста дълго преди да отпаднат най-накрая визите за българи, макар че далеч не сме типичните бедни мигранти, които заминават за САЩ, за да се възполват от социалната система там.

"Изборът на Тръмп е изненада за голяма част от световната общност, но избирателите са тези, които решават", обяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обаче припомни, че САЩ са една силна демокрация с добре работещи стрктури.

"Аз съм убеден, че те ще продължат да работят, както и досега", каза Цветанов.

"САЩ са най-демократичната държава. Тя доказа, че може да избере както първия цветнокож президент, така и Доналд Тръмп", каза още зам.-шефът на ГЕРБ.

Според Цветанов курсът на САЩ няма да се промени рязко с избирането на Тръмп. Той обясни, че по време на предизборна кампания има много емоции и популизъм, но през последните дни Тръмп се е показал по-умерен.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призна, че е очаквал такъв резултат от изборите в САЩ.

"Вълната на настроение срещу статуквото е нещо специфично за американската политика, това се случва периодично", посочи той.

Според него изборът на американците е достатъчно ясен, а това, което трябва да ни тревожи и да работим за него, е запазване на връзките в НАТО, така че Алиансът да продължи да е гарант за сигурност особено за гранични държави, каквато е и България.

Депутатът от БСП Кристиян Вигенин смята, че няма да има съществена промяна в двустранните ни отношения, защото България и САЩ имат традиционно силно стратегическо партньорство.

"Американската външна политика не се променя бързо и рязко, но Тръмп направи заявки, които ако се реализират, ще има нови отношения между Русия и САЩ - повече диалог и сътрудничество, и ако стане, това ще е плюс и за нас, защото конфронтацията между Русия и САЩ създава вътрешно напрежение и у нас", коментира Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Анонимен

преди 7 години

Най-малко бих страдал за иво инджев, както и за някой си илиян - случайно станал дипломат.На подобни хора не им мига окото на другия ден да мислят и пишат обратното.Зависи кой им плаща.Може би на ред е да им плаща Саудиткска Арабия. Инджев има предимство, защото е научил арабски в СССР, учейки там като дете на ченгета при лошия социализъм.

120

Анонимен

преди 7 години

Защо да е изненада?!Трябва завинаги да ни управляват ненаситните милитаристи Буш и Клинтън?Не значи, че Тръмп е по-различен.Странно е, че най-големите демократи се изненадват, че е избран друг човек, различен от набелязания да бъде назначен.Нали е демокрация?Има приказка - ела зло, че има по-зло.

119

хахахахаха

преди 7 години

е те ся на плювню,кака раТка дълбоката цвъки шлиферо и леля цачка мустаковска им се спече ла....й..ното!Мълчат като биени славуци!а швабската бабишкера хахавелска и француСССкио оФлюв са на успокоителни

fallback