Снимка: Reuters

Финансовите пазари вече реагират на избирането на Доналд Тръмп за 45-ят президент на САЩ, а политици от другата страна на Океана все още се чудят как да реагират.

Междувременно Южна Корея събра съвета си по национална сигурност, японските финансисти се изправят пред срив на пазра Никей, пише CNN. Фючърсите в САЩ се сринаха и много анализатори сравниха избирането му с шока от излизането на Великобритания от ЕС - Brexit.

"След Brexit и този избор, сега всичко е възможно. Светът се срива пред очите ни", написа френският посланик в САЩ Жерар Арод в Twitter.

Бившият шведски министър-председател Карл Билдт също сравни избирането на Тръмп с Brexit в Twitter: "Изглежда, че това ще бъде годината на двойна катастрофа за Запада".

Германското издание Die Welt публикува постера на филма "Апокалипсис сега", но с лика на Тръмп.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също поздрави новоизбрания президент Доналд Тръмп.

"Победата на Тръмп е еднозначна и трябва да бъде призната. Поздравявам го, желая успех на Америка", се посочва в официално изявление на Шулц.

По думите на председателя на ЕП новоизбраният президент на САЩ е станал изразител на страховете и тревогите на милиони свои съграждани. Шулц отбелязва, че в отговор трябва да бъдат предложени заслужаващи доверие политики.

"Отношенията ЕС-САЩ са ключови за световната стабилност. ЕС иска да запази това сътрудничество, надяваме се така да мисли и бъдещият президент, допълва Шулц, който неотдавна определи в интервю Тръмп като "световна заплаха".

Реагира и генералният секретар на НАТО. "Изправени сме пред предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм. Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна", заяви Йенс Столтенберг.

Това обаче далеч не значи, че няма и стотици, които са доволни от избора му. Десни и крайнодесни лидери от целия свят го поздравиха.

Найджъл Фараж, основният подръжник на Brexit, туитна рано сутринта и добави, че "потупва по рамото свободният американски народ".

Бащата на Марин льо Пен, Жан-Мари льо Пен също се обърна към Twitter, където публикува пост с думите: "Да живее президента Тръмп".

"Американският народ иска Доналд Тръмп да бъде презиент на хората. Днес Съединените щати, утре Франция. Браво!", написа льо Пен.

Крайнодесните партии от Холандия, Белгия, Русия, Чехия, Италия и Сърбия също поздравиха Тръмп. Крайно дясната гръцка партия "Златна зора" дори направи видео с неонацисти в подкрепа на президента на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase