Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов обяви, че програмата за безплатно саниране на жилищата, е вдигнала цената им. Той припомни, че в "в началото малко ни се смееха", но сега кампанията видимо променя вида на градовете.

"Виждате какъв им е обликът. Като се знае на какъв хал сме всички, не виждам след колко години и десетилетия някой ще ги оправи. А с тази програма хем се вдига цената на имота…, хем данъците не се вдигат. Напомням, че местните власти определят данъците. И няма как някой да дойде и да ви изгони, за да ви вземе апартаментите. Все пак да напомня за това", каза министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

Борисов направи коментара си в Гоце Делчев, където откри нова спортна зала "Неврокоп Арена".

Малко по-късно той коментира темата и в Разлог и нарече програмата за саниране "абсурдно социална, каквато няма в Европа".

"Това означава средно по 10 хил. лева подпомагане на семейство. Благодарение на програмата се правят покривите, дограмата, саниране, изолация, входът, стълбищата – абсолютно без пари", посочи Борисов.

Той допълни и че всичко това се прави в година, в която правителството платило 1,2 млрд. лв. за американските централи, отделно за проекта "Белене" и други 3,7 млрд. заради фалита на КТБ.

В Разлог той откри депо за битови отпадъци, което струва общо 12,8 млн. лв., от които 11,8 млн. лв. са безвъзмездно финансиране. 

Бойко Борисов обясни, че прерязването на лентичките не е предизборно, защото от дълго време се работело по проектите. Депото в Разлог ще облужва четири общини – Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

"Неврокоп Арена" пък представлява комплекс с обща застроена площ от 3071 кв. м. Включва зала с 1100 места, подходяща за състезания и тренировки по хандбал, баскетбол, волейбол, борба и тенис, хотел за настаняване на спортисти и общи части за посетители.

За изграждането на спортното съоръжение държавата е отделила над 3,3 млн. лева, а от бюджета на общината са вложени 620 000 лв.

Министър-председателят припомни, че в сътрудничество с централната изпълнителна власт от няколко години в Гоце Делчев е изграден нов парк, оправени са и пътищата.

"Всичко това е възможно, защото има парламент, има правителство, има – колкото и да не се харесваме, някакво разбиране за стабилност", коментира премиерът.

Пред хората от града Борисов посочи, че правителството отделя средства и за останалите населени места от региона, за да усещат хората промяната, и даде пример с предоставени 300 000 лв. за спортна зала в Брезница и осигурени 300 000 лв. за Мусомища за отстраняване на проблеми с колектора.

"Каквото е поискал кметът, всичко е направено", обясни още премиерът.

В отговор на въпрос за осигуряването на нормалното протичане на изборния процес Бойко Борисов посочи, че бюлетините вече са доставени по места, а полицията и жандармерията имат готовност за охраната на секциите и опазването на реда. "Днес благодарих на полицията, защото в последните дни - и с концерта на Слави Трифонов, и с футболния мач, имаха огромно напрежение, но се справиха прекрасно момчетата. Сега в неделя - пак. Те нямат почивка. Трудно им е, за което заслужават да им се благодари", каза премиерът.

Той Борисов изрази очакване за повече толерантност. "Защото изборите ще минат и ще заминат, посочи той. Пак трябва да си говорим. Както днес Кошлуков каза - ако в България бяхме семейство, щяхме да сме в развод, и то в тежък развод. Съединението прави силата", заяви министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase