Снимка: Булфото, архив

Квадратчето "Не подкрепям никого" оцеля въпреки предложенията на няколко партии то да отпадне от бюлетината. 

Още по темата

Вотът за него обаче ще се отчита отделно и той няма да се влива в гласовете на другите играчи.

П,и мажоритарните избори, каквито са президентските, квадратчето ще участва в конкуренция с останалите кандидати във вота. Това обяви шефът на правната комисия Данаил Кирилов, представяйки предложението на управляващото мнозинство за промяна в методологията за отчитане на гласуването в квадратчето.  

На президентските и местните избори то ще се брои и при отчитане на активността, и при отчитане на резултата. При парламентарните обаче вотът в квадратчето ще се вади от общия брой гласове при отчитане на резултата, за да не се завиши изборния праг.  

Този вариант бе одобрен от всички партии в управляващото мнозинство на среща с премиера в понеделник след напрежение между тях.  

Депутатите решиха още да отпадне таванът за брой на секциите в страните в Европейския съюз по искане на РБ. Досега той беше 35. В страните извън ЕС ограничението остава.  

Комисията прие и проект на ГЕРБ, внесен преди проекта на компромиса. Той предвижда ограничението от 35 секции навсякъде по света да остане, но с възможност за откриване на нови при желание. Това се очаква да отпадне в обобщения проект.  

Другите девет внесени проекта за изменение на Изборния кодекс бяха отхвърлени. Те съдържаха искане за отпадане на квадратчето от бюлетината, отпадане на задължителното гласуване, агитация на различен език от българския и други.  

Шефката на ЦИК Ивелина Алексиева съобщи, че около 7000 души за около 52 секции са подали заявление за участие в изборите. В Турция те са за 42.   Алексиева обяви и че бюлетините за изборите са отпечатани и на 21 октомври предстои да бъдат предадени. Тя обясни, че ако се премахне квадратчето, ще трябва да се печата нови, а те струват 2 милиона лева.  

Промените бяха приети след почти 4-часови дебати и обсъждане на 12 проекта за изменение на Изборния кодекс. По време на тях не липсваха препирни и по-критични реплики.  

Бившият лидер на БСП Михаил Миков нарече случващото се около Изборния кодекс "декаданс на българската демокрация". Той се изказа против квадратчето и обясни, че изборите не са място за протест. Гроздан Караджов от РБ пък нарече квадратчето извращение.   Четин Казак от ДПС пък нарече РБ "политическото крило на протестна мрежа" и допълни: "Протестърството ще ни доведе до под кривата круша".  

Хамид Хамид от ДПС пък разкритикува промените и обясни, че това е гасене на пожар с бензин. "Толкова ли няма специалист по пожари, който да ви помогне", обърна се той към ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase