Снимка: Bulgaria ON AIR

В кампанията за Европейските избори особено важен е гласът на младите. Миналата седмица Националният младежки форум проведе среща с президента Румен Радев, където бяха повдигнати темите за младежката политика и активния диалог между гражданите и институциите.

"Срещата с държавния глава беше много важна за нас като национален младежки форум, тъй като за първи път ние срещнахме подкрепа по отношение на позицията ни, която ние две години отстояваме по отношение на обособяването на самостоятелна институция, която да се занимава с младежката политика. Дали отделно министерство или държавна агенция, която да се занимава с това, е вече плод на политическа воля. Трябва да се повдигне като цяло къде е мястото на ресор младежи, тъй като в институцията, в която се намира в момента, в Министерството на младежта и спорта, нещата стоят много различно и административният капацитет дори е нисък", заяви Атанас Радев от Националния младежки форум в студиото на "България сутрин".

По негови думи е необходимо държавата и политическите лидери да обръщат внимание на младите хора в България, тъй като от тях зависи бъдещето на страната.

"Говорим си за младите хора, че са нашето бъдеще, но там е въпросът - как инвестираме в това бъдеще? Не става въпрос да ги обгрижваме, а става въпрос младите хора да имат среда, където да бъдат включени в процеса на вземане на решения, що се касае на местно ниво, на национално и така нататък", подчерта Радев.
"Младежките политики и това, което направихме като проучване с колегите, много рядко, да не кажем почти никак, не се срещат в предизборните програми на политическите партии, но именно тук е ролята на нашата организация. Националният младежки форум събира 30 младежки организации от цялата страна и в тази своя роля ги консолидира в тяхната активност по време на подобни събития през годината, свързани с младежкото гражданско участие", отбеляза Христо Радославов от Националния младежки форум пред Bulgaria ON AIR.

Националната стратегия за младежта, която бе приета 2023 година,  е основният стратегически инструмент за планиране и прилагане на държавната политика за младежта

"По-важното за тази стратегия, която се прие с дълго отлагане, е че в тази стратегия има доста изостанали във времето насоки и проекти, но все пак тази стратегия е важна и необходима. Това, което трябва да се случи с тази стратегия, е тя да влезе в един процес на мониторинг, на изпълнение, на местно ниво, на национално ниво. В нея основните неща, които трябва да са записани са насоки за това как на местно ниво да се изпълняват младежките политики", каза Радославов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase