fallback

Общ преглед

Макар и рехав, НПО-та организираха пореден протест срещу подписването на договаряно седем години споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада  (СЕТА).

Едва около 15 души се събраха пред парламента, за да покажат недоволството си. Причината са това скромно присъствие обаче се дължи само на факта, че българите нямат информация по темата за разлика от останалите страни в ЕС, в част от които по улиците излязоха хиляди, за да се противопоставят на подписването на транатлантическото споразумение.

А днес министрите на търговията на държавите от ЕС обсъждат в Люксембург тълкувателна декларация към СЕТА, която е правно обвързваща и трябва да отговори на безпокойствата на няколко държави-членки, включително България.

След седмица е насрочено официалното подписване на споразумението, което сваля 98 на сто от митата от първия ден на влизането си в сила. Това трябва да стане на среща на върха ЕС-Канада, за която канадският премиер Джъстин Трюдо се очаква да пристигне в Брюксел.

"Дори този предварителен подпис, ако бъде сложен днес, обвързва страната ни, която може да бъде съдена след това в корпоративни арбитражни съдилища", предупреди Мариана Христова от гражданска организация пред Dnes.bg. Според нея у нас няма направен анализ какви ще са последствията от споразумението за икономиката ни, за околната среда, за здравето на хората.

"При това положение защо властите са съгласни да го подпишем? Това е толкова важно, че е съизмеримо с договора ни за членство в ЕС", риторично попита тя.

Според протестиращите СЕТА е нов икономически Ньойски договор, с който реално всяка година ще се повтаря ситуацията с АЕЦ „Белене“ и американските тецове, защото България ще бъде съдена в арбитражни съдилища и ще плаща милиони.

Вредите от споразумението ще са огромни, категорични са те.

Недоволните обвиниха партиите в парламента, че предават българския бизнес, 90% от който е малък и среден, а след споразумението ще бъде погълнат от чужди едри корпорации.

"Смятам, че при нас информацията е недостатъчна и поради това хората не знаят за това споразумение и няма токова активна съпротива, каквато се вижда в други страни от ЕС, но в момента, в който българите се запознаят със съдържанието му, ще имат силно негативна позиция", убедена е Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

анонимен

преди 7 години

нищо не искам от сащ и канада достатьчно ни морят бьлг производители идоктори храна вьздух вода

19

кръстоносец

преди 7 години

до 17то щото сега изобщо няма гмо и ти въобще нехапваш такова. просто ще ти го натрапват по-явно от досега.до18Всеки е такъв какъвто се чуства. Бягат само страхливците.

18

алуминий

преди 7 години

Антирекламата също е реклама.

fallback