Снимка: flickr

Премиерът Бойко Борисов обяви, че мигрантските потоци се насочват към Европа, защото десетилетия наред лидерите на тези страни са изградили най-доброто място за живеене.

"Мигрантска криза за Русия няма и за САЩ няма, всички идват в Европа, защото нашите лидери десетилетия наред са изградили най-доброто място за живеене, изградили са ЕС. Те са били много по-прозорливи, изживели са 100-годишни войни", настоя той по време на конгреса "Миграция и интеграция: влиянието върху жените", организиран от ЕНП Жени.

Още по темата

"Продължавам да смятам, че тези, които бягат от война, особено където има и наша намеса - на Европа, на страните от НАТО, сме длъжни да си понесем отговорността и да подпомагаме тези хора, защото ние го причиняваме", категоричен бе министър-председателят.

"Помните времето, когато малки деца ги даваха удавени в морето и как протичаше това като ток във всички европейски страни. Какво чувство на жал, умиление, дори и срам, че това се допуска в 21 век. Тогава всички държави с развита демокрация откликнаха да помогнат на тези хора, които бягат от война", продължи Борисов.

В тази връзка премиерът настоя цялата дипломация на Европа трябва да бъде впрегната  и да посредничи за прекратяване на военните конфликти, на първо място в Сирия.

"Всеки един от лидерите има достатъчно контакти, ЕК и ЕС като цяло имат достатъчно лостове да повлияят и на президента Путин, на президента Обама, на държавния секретар Кери, на външния министър Лавров", отчете той.

"Няма по-добро от мира", обобщи Бойко Борисов и предупреди, че ако започнем да замитаме проблемите под килима, другите ще ги видят и ще ни атакуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase