Снимка: архив, Булфото

От няколко седмици в Самоков се носят слухове, че сградата на някогашното поделение ще бъде превърнато в бежански лагер. В града се говори още, че има идеи за настаняване на бежанци в няколко съседни села - Говедарци и Гуцал.

Хора, излезли на спонтанен протест, твърдят, че информацията им е достоверна и разполагат с нея от две седмици.

Още по темата

"Правени са огледи за настаняване на мигранти в това поделение, а също е оглеждано и второто поделение на бивши военни в града", споделят недоволните граждани.

По думите им те са се обърнали към общинската администрация, но са им казали, че нямат информация. Именно за това притеснените жители искат да организират мирен протест в неделя.

"Не желаем в Самоков да бъдат настанявани мигранти, както и на територията на общината", категорични са хората. Кметът на града сподели по телефона за Bulgaria ON AIR, че няма такива сведения.

Според гражданите обаче настаняването на мигранти в региона би развалило поминъка на много хора.

"Безработицата е висока в Самоков. Това ще създаде напрежение между граждани и мигранти. Няма да позволим да бъдат настанени бежанци тук", категорични са жителите и добавят, че въпросното поделение е светиня за града и трябва да бъде превърнато в музей на бойната слава, а не в бежански лагер.

Недоволните самоковци споделят, че ако тази информация се окаже истина, са готови на бунт.

"Искаме да бъде отменено постановление №208 от 12 август за интеграция на мигранти в България. Категорично ще заявим, че не желаем мигранти в града ни. В момента тече подписка. Готови сме периодично да излизаме и да протестираме, ако няма отзвук", уточнява организаторът на протеста Рени Мутафчийска.

Хората се страхуват, че ако има заселвана, ще има по-висока престъпност, обири и кражби.

"Ако са сирийски бежанци наистина, нямаме против да помогнем. Това са афганистанци. Говорим за ИД, не за бежанци. Те не идват да търсят помощ, те идват, за да завоюват територия", заключи Мутафчийска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase